Olof Lundhs tydliga kritik mot Blågult – säger det som alla tänker efter Janne Anderssons avsked: "Det är obegripligt"

Olof Lundhs tydliga kritik mot Blågult – säger det som alla tänker efter Janne Anderssons avsked: ”Det är obegripligt”

Janne Andersson har tagit farväl av landslaget.
Nu är jakten på hans ersättare som förbundskapten i full gång.
Då riktar TV4-journalisten Olof Lundh tydlig kritik mot ”Blågult”.

Efter sju långa år som Sveriges förbundskapten genomförde Janne Andersson på onsdagen sin allra sista presskonferens. Det var så klart vemodigt och det pratades om hans gärning i Blågult genom åren.

Jannes avsked

Från det bragdartade VM-avancemanget mot Italien 2017, till den fantastiska VM-sommaren 2018 men även motgångarna med uttåget mot Ukraina i EM 2020, det missade VM 2022 och i närhet det misslyckade Nations League samt fiaskot i årets EM-kval. Janne har hunnit med det mesta under sina 94 landskamper som högst ansvarig för herrlandslaget.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Janne Andersson, landslaget
231119 Head coach Janne Andersson celebrates after the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Estonia on November 19, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JM0544

Ändå var det en ganska bra stämning på den sista presskonferensen.
”Sett till två missade mästerskap i rad var det betydligt bättre humör på Janne Andersson än det var på Erik Hamrén dagen efter EM-äventyrets slut i Nice i juni 2016. Då var det mest en ilsken shining kring den avgående förbundskaptenen som sammanfattade knappa sju år på den öde träningsanläggningen i Pornichet”, skriver TV4-profilen Olof Lundh i sin krönika på Fotbollskanalen.
”Intressantast hade varit att höra Janne Andersson ge sin syn på hur svensk fotboll ska organisera sig för att få ännu bättre utväxling. Han var försiktig men tillräckligt tydlig kring att svensk fotboll behöver en teknisk direktör eller övergripande landslagschef. Annars gick han inte in på detaljer”

Lundhs kritik

Vad som händer här näst för Janne Andersson är högst oklart men han stänger inga dörrar för andra tränarjobb och kan även tänka sig comeback till Allsvenskan. För svenska landslaget väntar nu en intensiv jakt för att hitta ersättaren som förbundskapten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Olof Lundh, TV4
230112 Olof Lundh from TV4 during the international friendly football match between Sweden and Iceland on January 12, 2023 in Faro. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0312

SvFF-cheferna Fredrik Reinfeldt, ordförande, och Andrea Möllerberg, ny generalsekreterare, får en tuff uppgift att hitta nya namnet som ska ta Sverige tillbaka till världstoppen igen. Nu är Lundh kritisk till hur den processen kommer att se ut.
”Det finns delade uppfattningar om hur bråttom fotbollsförbundet ska ha i dagsläget. I min värld är det svårt att förstå att man inte först tillsätter en organisation och en tydlig struktur. Antingen en övergripande landslagschef eller en teknisk direktör som en del fotbollsförbund har. Sedan leder den personen jakten på en förbundskapten samt organisationen kring landslaget”, skriver krönikören.
”Det var bra att fotbollsförbundet lyssnade med en del av de tongivande landslagsspelarna under senaste samlingen. Allt för att höra om vad som fungerat väl och vad som kan bli bättre kring landslaget. Lägg till det att man efterfrågade egenskaper hos en bra förbundskapten, men inte namn på kandidater vilket är klokt”.

LÄS MER: Janne Andersson avslöjar hemliga historien om Zlatan Ibrahimovic – som säger allt om ”Ibra”: ”Gick fram till…”

Olof Lundh tycker också att det är väldigt konstigt att Svenska Fotbollförbundet inte ens har frågat Janne Andersson om hans erfarenheter och lärdomar av jobbet som förbundskapten.
”Däremot är det underligt att förbundet inte tömt Janne Andersson på tankar, lärdomar och erfarenheter efter sju och ett halvt år på posten. Det borde vara helt givet som en grund inför rekryteringen. Framför allt innan man drar i gång den skarpa jakten med samtal för att kolla intresse. Obegripligt att det inte redan skett”, skriver TV4-journalisten i sin kritik.
”Uppenbart att man plötsligt har bråttom”.

Håller du med om Olof Lundhs kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev