TV4-profilen Olof Lundh säger nu det alla egentligen tänker efter avtackningen till Zlatan Ibrahimovic: ”Det är ett tjänstefel”

Svensk fotboll har tackat av den store Zlatan Ibrahimovic.
Nu ställer sig alla frågan vad som händer här näst med ”Ibra”.
”Känslan är att avståndet mellan svensk fotboll och Zlatan är större än tidigare”, skriver en oroad Olof Lundh i en krönika på Fotbollskanalen.

På lördagskvällen fick Zlatan Ibrahimovic sin stora avtackning efter en fantastisk spelarkarriär. Friends arena var utsålt för en träningsmatch mot Serbien och alla var där för att få hylla svensk fotbolls största spelare någonsin.

Zlatans hyllning

Mycket kan sägas om själva hyllningsceremonin och att den nog borde varit mer påkostad för svenska herrlandslagets mesta målgörare genom tiderna. För nog förtjänar Zlatan en ännu större hyllning än vad han faktiskt fick, så stor betydelse har han haft för svensk fotboll under 2000-talet.
”Zlatans makalösa karriär tog honom från Malmö och ut i världen och han såg till att slå sig fram till att bli en av världens största spelare i en period när konkurrensen var större än någonsin. Det avtrycket för svensk fotboll är enormt och det är via Zlatan svensk fotboll oftast är känd runt om i världen i dag”, skriver TV4-profilen Olof Lundh i en krönika på Fotbollskanalen.
”Det är nästan så man hade velat att Jon Dahl Tomasson bjöd in Zlatan till omklädningsrummet för att staka ut riktningen. Han om någon kan få unga spelare att ta kliv. Den äldre Zlatan har haft den effekten på många unga spelare i klubblag och de sista åren i landslaget. De ser upp till Zlatan”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
240608 Zlatan Ibrahimović during a ceremony to honor his career after the international friendly football match between Sweden and Serbia on June 8, 2024 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / JZ0536

Men vad händer egentligen nu? Ibrahimovic jobbar just nu som rådgivare åt Milan och frågan är om han någonsin kommer att återvända till svensk fotboll igen eller om vi har gått miste om vår blågula ikon för alltid.
”Frågan är vad framtiden rymmer? När Zlatan vände hem från USA flyttade familjen till Stockholm och han gick in som delägare i bolaget som har 49 procent av Hammarby. Det såg ut som om svensk fotboll på olika vis kunde dra nytta av kontakter och erfarenheter”, skriver Lundh i sin krönika.
”Därefter blev det Milan och familjen med de fotbollsspelande sönerna flyttade till Italien. Känslan är att avståndet mellan svensk fotboll och Zlatan är större än tidigare och att hans roll i Milans ägarbolag inte talar för att han har en framtida roll i svensk fotboll”.

Lundh uppmanar

TV4-profilen spekulerar i olika sätt som man kan uppmärksamma Zlatan mer för att hålla kvar honom mer inom svensk fotboll. Där statyn blev en katastrof och planer på att byta namn på Friends arena till ”Zlatan arena” nu grusas med Strawberrys intåg.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Olof Lundh, fotboll
240409 Olof Lundh in Swedish broadcaster TV4 studio after the UEFA Women’s Euro Qualifier football match between Sweden and France on April 9, 2024 in Gothenburg. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / MB0902

Nu säger Olof Lundh det som alla egentligen tänker och vad svensk fotboll måste göra för att behålla en av våra största landslagshjältar med all sin ovärderliga kunskap.
”Viktigare än den typen av symboliska handlingar är att öppna upp kommunikationen med Zlatan. Klart att han kan göra insatser för svensk fotboll och ta med allt från erfarenheter, idéer och kontakter till det svenska förbundskansliet. Se till att odla de kontakterna med start lördag kväll”, skriver den erfarne journalisten och vädrar till SvFF.
”Även om Zlatan gjort enormt mycket för svensk fotboll får det inte vara slut med en avtackning och något symboliskt. Det vore tjänstefel att inte försöka dra nytta av det som Zlatan har med sig efter en lång karriär. Ingen vet hur framtiden ser ut och det är viktigt att ha en fungerande relation med svensk fotbolls störste.”

Vad tycker du om avtackningen till Zlatan? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jon Dahl Tomassons mäktiga hyllning till Zlatan Ibrahimovic – orden rakt från hjärtat: ”Jag önskar att han var…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev