Tomas Brolin avslöjar nu sanningen om VM 1994-ikonen Claudio Taffarel – och helgalna snusryktet

Tomas Brolin spelade i Parma tillsammans med Claudio Taffarel.
Efteråt uppstod ett rejält oväntat rykte.
Nu avslöjar den svenske anfallsikonen sanningen om snusandet.

Under några år var Tomas Brolin en av hela världens absolut hetaste spelare. Han dominerade fullständigt under VM 1994 och intresset var enormt för forwarden. Han kunde snudd på välja och vraka bland alla klubbar, men valet föll på Leeds. Brolin var hyllad i Parma, men flytten till Leeds föll inte alls väl ut.

”Parma var annorlunda”

Brolin tillhörde bara klubben i ett år, och ytterligare tre år senare så avslutade han karriären. Brolin har berättat att han vantrivdes, till skillnad mot åren i Parma. Brolin spelade i klubben från 1990 till 1995 och pratar ofta varmt om tiden. Han fick där vänner för livet, och Parma spelade en imponerande fotboll med en ung trupp. 

941018 Fotboll, Uefaacupen, AIK – Parma, 0-1: Tomas Brolin, Parma. Foto: BILDBYRÅN

När Brolin gästar podcasten Tutto Balutto så får han en fråga om sammanhållningen i laget. I utländska storklubbar är det ofta tävling om varenda plats, och då är det lätt att lagkamraterna slutar vara just kamrater vid sidan av planen.

– I Parma var det inte så. Det var en av de mest positiva faktorerna till att det gick så bra för oss. Vi var ju unga och dumma, höll jag på att säga. Men vi var där mellan 20 och 25 år de flesta av oss. Vi gjorde allt på träningar, vi ville vinna och vi visste att vi behövde varandra för att kunna vinna. Vi var ju ett ungt lag. Jag kommer ihåg, vi som inte hade barn käkade lunch väldigt ofta. Vi var typ 10-12 personer varje gång, men det visste man ju inte då, att det var udda. Parma var faktiskt annorlunda, med den gemenskapen, säger Brolin.

LÄS MER: Jesper Blomqvist avslöjar den allra bästa spelaren han mött världsstjärnan – och tvekar inte en enda sekund

Avslöjar sanningen om snuset

En av alla ikoner som Brolin spelade tillsammans med i Parma var Claudio Taffarel. Taffarel hade spelat även i VM 1990, men det var under 1994 som han fick ett gigantiskt genombrott. Brassen var en stor faktor till att Brasilien vann guld, då han bara släppte in tre spelmål under hela turneringen. Sedan Taffarel och Brolins tid i Italien så finns det, enligt Tutto Balutto, rykten om att Brolin ska ha fått Taffarel att snusa. Nu avslöjar Brolin sanningen – och han slår ned ryktet ordentligt.

– Nej, jag har aldrig snusat i hela mitt liv, så det vore konstigt om jag hade lurat på honom den grejen. Vad jag vet så snusar inte heller Tafarell, så jag har inte introducerat det för honom.

980707 Taffarel, Brasilien © Bildbyrån

Däremot, menar Brolin, finns det en annan världsmålvakt som snusar – och även han har Brolin spelat med i Parma.

– Buffon snusar! Jag har inte lurat i honom det heller, men någon annan svensk måste ju gjort det. Men Buffon var här och spelade mot en svensk klubb, då hade vi kontakt och då frågade han om jag inte kunde komma och lämna över två stockar snus, så det fixade jag, skrattar Brolin.

LÄS MER: Maradona pekade en gång ut tidernas bästa svensk – du kan aldrig gissa vem han valde: ”Jag blev chockad”