Tokilskan mot Fifa – kräver nu att nationen kastas ut ur fotbolls-VM i Qatar: ”Vi begär straff”

I ett öppet brev till Fifa ombeds man kasta ut ett av VM-länderna.
Det är kvinnorättsorganisationen OpenStadiums som har satt ned foten.
”Vi begär handling och straff”, skriver de i sitt öppna brev.

Om bara några månader drar fotbolls-VM 2022 i Qatar igång. Mästerskapet som länge har varit bespottat och kantat av skandaler har fått utstå massiv kritik från resten av fotbollsvärlden.

Kastas ur VM

Nu har även ett av VM-länderna hamnat rejält i blåsväder. Kvinnorättsorganisationen OpenStadiums vill få Iran utkastat från fotbolls-VM 2022.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Fifa, fotbolls-VM
The FIFA logo is pictured prior to the FIFA Council meeting at the Home of FIFA in Zurich, Switzerland, Friday, Oct. 14, 2016. (Ennio Leanza/Keystone via AP)

Organisationens syfte är att få slut på alla diskrimineringar i Iran och att kvinnor ska tillåtas på sportarrangemang. I över 40 år har landet förbjudit kvinnor på idrottsarenor och det måste nu får ett slut.

LÄS MER: Danska protesten inför VM – detaljen på tröjan hyllas nu av en hel värld: ”Idrott ska föra människor samman”

”Kräver straff”

Därför väljer OpenStadiums att agera stenhårt nu och har skrivit ett öppet brev till Fifa och presidenten Gianni Infantino.
”Under åratal har vi, tillsammans med fotbollssupportrar och människorättsorganisationer över hela världen, uppmanat Fifa och dig (president Infantino) att agera eftersom Iran fortfarande vägrar kvinnors rättighet att gå på fotbollsmatcher. Du har upprepat åtagandet om att Fifa ska lösa de grova överträdelserna av mänskliga rättigheter, men tyvärr är slutsatsen att det bara är tomma ord och tomma löften. Ingenting har förändrats – iranska kvinnor är fortfarande utestängda från ”det vackra spelet” och vi förtrycks systematiskt när vi försöker gå in på arenor i Iran”, skriver OpenStadiums i sitt brev.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Iran, fotbolls-VM
180615 Fans at FIFA Fan Fest during the FIFA World Cup on June 15, 2018 in Moscow. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92067

De fortsätter att skriva om hur journalister blivit gripna och fängslade samt att en fotbollsspelare som öppet protesterat skjutit till döds av iranska myndigheter. Därför kräver organisationen nu handling och att Fifa kastas ut Iran från årets fotbolls-VM.
”Det här är inte bara ett krav från våra organisationer och kampanjer i Iran. Vi kommer att be alla fans runt om i världen att rikta ljus på, diskutera och stödja denna uppmaning att Iran ska uteslutas från VM. Mest för att det här landslaget inte representerar oss eller våra värderingar som iranska medborgare längre. Återigen, vi begär handling och straff på grund av förtrycket av kvinnor och fans inom iransk idrott.”

Det återstår att se om Fifa och presidenten Gianni Infantino svarar på det öppna brevet från OpenStadiums.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Svenska landslagets oerhört fina gest till barnen – som aldrig tidigare gjorts i Sverige: ”Många var tårögda”

Öppna brevet: