Thomas Ravellis stora bekännelse om 30-årsjubileumet för VM 94-gänget – därför vägrar han: ”Det blir inget”

VM-bronset 1994 är än idag svensk fotbolls största merit.
Nästa år är det 30-års jubileum.
– Det kanske blir någonting då, säger en av bronshjältarna Thomas Ravelli till Sportbibeln.

Året är 1994. Sveriges herrlandslaget ger sig iväg till andra sidan Atlanten för att spela VM i USA. ”När vi gräver guld i USA” spelas i högtalarna på hemmaplan. Det blev inget VM-guld som GES sjunger i låten, men det blev ett brons och Sveriges bästa VM-prestation någonsin.

Vägen till VM-brons

Efter ett stabilt gruppspel tog sig Sverige vidare till åttondelsfinal. Där väntade först Saudiarabien, följt av Rumänien. Matchen slutade 1-1, förlängningen 2-2, och det blev ett straffavgörande. När Rumänien ska slå sin sista straff har båda lagen missat en varsin, de behövde sätta den.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, Håkan Mild, Henrik Larsson, Kennet Andersson, fotboll VM 1994
940716 Fotboll, VM, Bromsmatch, Sverige – Bulgarien, 4-0: fr.v. Tomas Brolin, Håkan Mild, Henrik Larsson, Thomas Ravelli, målvakt, Kennet Andersson, Sverige. Visar upp sina medaljer. © Bildbyrån – VM94

Fram tills dess hade Sveriges förstemålvakt, Thomas Ravelli, varit ifrågasatt. Men efter att klev fram på den där sista straffen och räddade var det inte längre någon fråga – Ravelli ska stå i det svenska målet.

Straffräddningen innebar avancemang till semifinal. Där ställdes Sverige mot Brasilien, som gick vidare till att vinna hela mästerskapet. I bronsmatchen mot Bulgarien gav Sverige allt och vann med 4-0, och den största svenska fotbollsprestationen var ett faktum.

Kontakten idag

Sen den dagen har det nu gått över 29 år. Samtliga spelare från VM 94-truppen har slutat med fotboll eller gått vidare till att bli tränare. Gruppen har splittrats och spridits ut.

Men Thomas Ravelli har kontakt med några av de tidigare landsmännen än i dag.
– Det har ju avtagit mer och mer ju längre tiden har gått va. Men Pontus Kåmark, Martin Dahlin, Kennet (Andersson) litegrann ibland. Sen springer man ju på de där blåvita spelarna som bor i Göteborg då som var med i VM 94. Lite så, säger Ravelli och tillägger:

– Patrik Andersson! Patrik och jag brukar sms:a till varandra.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, fotboll målvakt
191029 Thomas Ravelli blir intervjuad i sitt hem den 29 oktober 2019 i Mölnlycke. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_456

Hela VM 94-gänget brukar däremot inte hänga.
– Det har inte varit någonting på ett tag faktiskt. Men det kanske blir någonting nu nästa år, det är ju 30 år sen nästa år ju, säger Ravelli.

LÄS MER: Glenn Hysén avslöjar den bästa spelaren han mött – och tokhyllar ikonen: ”Herrejävlar, fantastisk”

Ravellis vägran

Precis, nästa år är det 30-årsjubileum för bragden 1994, som gav det svenska herrlandslaget både Jerringpriset och Bragdguldet samma år. Tidigare årsdagar har uppmärksammats av bland annat jubileumsmatcher med 94-laget.

Ravelli är positiv till att delta i jubileet.
– Men det blir ingen match för jag kan inte stå i mål med mina skador. Min höft är slut bland annat, så jag kan inte slänga mig.

LÄS MER: Thomas Ravellis oförglömliga år i MLS och hur han blev kung på hockeystraffar: ”Enklare än vanliga straffar”