Därför har Thomas Ravelli lämnat fotbollen för gott – ikonen avslöjar varför han aldrig blivit tränare: ”Är inget normalt liv”

Han spelade fotboll i 20 år.
Nu håller sig Thomas Ravelli helst på avstånd.
– Då hade jag inte kunnat vara hemma och levt ett normalt liv, säger han till Sportbibeln.

Thomas Ravelli, 64, var professionell fotbollsmålvakt i 20 år, med spel i Östers IF, IFK Göteborg och Tampa Bay Mutiny. Han spelade också 143 matcher i det svenska landslaget, där höjdpunkten var VM 1994.

Ravelli om fotboll

I dag blir det inte lika mycket fotboll för Ravelli.

Saknar du fotbollen?
– Nej! Absolut inte, säger han till Sportbibeln. 

Varför inte?
– Framför allt den här påfrestningen och nervositeten. Att hela tiden vara bäst, aldrig göra några misstag, och hela tiden ha kniven mot strupen. Man får aldrig slappna av riktigt. Det var ju lättare när man var utespelare, då kan man lita på de andra runtomkring. Men som målvakt vet du att du inte kan göra misstag, då lever man under de omständigheterna, och det var ju därför jag slutade också. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, fotboll målvakt
140629 Thomas Ravelli i jubileumsmatchen VM-laget 1994 i Grevie 29 juni. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN / kod LM / 64640

Flera från VM 94-gänget har gått vidare till att ta på sig en ledarroll i fotbollen efter karriären. Henrik Larsson, Roland Nilsson och Jonas Thern till exempel. Thomas Ravelli är inte en av dem.
– Skulle jag ha blivit målvaktstränare eller annan typ av tränare så hade jag varit inne i samma trall igen. Varit borta väldigt mycket, och inte kunnat vara hemma och kunnat leva ett normalt liv. Det var det jag sökte ganska mycket när jag slutade med min fotboll, att jag skulle få bestämma själv över mitt liv. Kunna bestämma vad jag vill göra, vart jag vill åka och när jag vill äta.
– Man var ju väldigt, väldigt begränsad under perioden man spelade fotboll. Framför allt var det ju så att du var på fotbollsplanen, mentalt sett, hela tiden. Förberedelser, träningar och så vidare. Man kanske går in i sig själv redan två dagar före matchen, och då är det klart, då är man ju på plan även om du är hemma. 

Oväntade favoriten

Den tidigare målvakten ser sig inte i en ledarroll i framtiden heller, men gläntar på dörren till något liknande.
– Om man inte är med varje dag, utan är någon slags mentor eller rådgivare till en målvakt, det hade man kunnat tänka sig att vara. Men inte det här slitet som man behöver göra för att utveckla laget. Däremot, att hoppa in vid specifika tillfällen och ge stöttning, lära dem hur man ska tänka, och teknik när det gäller straffar och frilägen. Det kan jag tänka mig att göra. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, fotboll idrottsgalan
160125 Thomas Ravelli anländer till Idrottsgalan den 25 januari 2016 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

När det kommer till fotbollstittande är det i princip bara IFK Göteborg, Öster och landslagen som gäller.
– Men jag tittar inte på någon vanlig match från italienska eller engelska ligan. Knappt Champions League heller, det får ju vara när det kommer fram till kvart- och semifinal, då kanske jag börjar titta. Men landslaget följer jag, tjejerna och killarna, men inte mer. Jag tittar hellre på tennis, golf, och amerikansk fotboll gillar jag också väldigt mycket. 

LÄS MER: Glenn Hysén avslöjar den bästa spelaren han mött – och tokhyllar ikonen: ”Herrejävlar, fantastisk”

Är det NFL som gäller då?
– Ja, ja, absolut det är ju NFL jag tittar på. När man lärt sig reglerna så, jag tycker ju den sporten är jätterolig eftersom varje passning är avgörande i sig, det kan hända något varje gång. Att de tappar bollen eller att det blir mål eller något liknande. Varje passning är som en straffspark i fotbollen mer eller mindre, så avgörande är de, så det gillar jag, säger Ravelli.

LÄS MER: Thomas Ravellis oförglömliga år i MLS och hur han blev kung på hockeystraffar: ”Enklare än vanliga straffar”