Jättekritiken mot Janne Andersson – beteendet inför alla får nu många att ryta ifrån: ”Borde kliva av idag”

Landslaget samlas för en helt avgörande match mot Belgien.
Men redan innan matchen sågas Janne Andersson rejält.
Hans beteende inför alla får många att se rött.

Janne Anderssons tid som förbundskapten började utmärkt, och efter VM 2018 var förbundskaptenen en av Sveriges mest omtyckta och folkkära idrottsprofiler. Men med tiden har Andersson blivit allt mer ifrågasatt, och det senaste året har resultaten minst sagt inte gått med landslaget.

Lämnar landslaget

Sverige missade att ta sig till VM i Qatar, samtidigt har man rasat i Nations League-serierna, där man nästa år kommer spela i C-divisionen. Under 2023 har det dessutom blivit flera blytunga resultat i EM-kvalet, och nu krävs ett mirakel för att Sverige ska ta sig vidare till nästa års slutspel i Tyskland. På måndag väntar en match mot Belgien, och Sverige är, för att uttrycka sig milt, inte favoriter i matchen.

231009 Janne Andersson, head coach of the Swedish men’s football national team at a press conference on October 9, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Det står redan klart att Janne Andersson kommer att lämna sitt uppdrag som förbundskapten om Sverige missar att ta sig till EM, vilket alltså lär fastställas på måndag. Janne Andersson har under de senaste månaderna dessutom fått en hel del kritik kring hur han hanterar media, och svaren han ger i samband med presskonferenser. Under måndagen var det många som reagerade på förbundskaptenens svar när han fick en fråga om vem han helst vill se som sin efterträdare.

– Jag kan inte bry mig mindre, svarade Andersson.

Sågas för svaren

Svaret fick bland andra Marcus Leifby, krönikör på Aftonbladet, att reagera.

”Man kan också hoppas att det blir en bra, duktig tränare. Det är svagt att bli så bitter som Janne har blivit. Svagt”, skriver han på Twitter.
Men det var andra grejer som hände på presskonferensen som fick reaktioner. SVT:s reporter Johan Kücükaslan har lagt ut ett klipp på plattformen X, tidigare Twitter, där han skriver: ”Kul med landslagsvecka igen!”.

Där härs bland annat Janne Andersson reagera starkt på en fråga från Kücükaslan om att ”många i landslaget vill se en ny identitet.

– Många spelare? Du säger många spelare där, sa Andersson.

När Kücükaslan säger att han pratat med tre spelare som sagt så,  svarar Andersson:

”Är det många? Tre av 26 är många? Men många säger du.”

Foto: X

Svaren från Andersson har fått många på sociala medier att se rött, och många menar att förbundskapten gått för långt.

”Han borde kliva av. Idag”, skriver programledaren och fotbollsprofilen Jesper Hofmann.

”Att du orkar vara så vänlig när han är så oförskämd”, skriver en annan.

LÄS MER: Thomas Ravellis tydliga ord om Janne Andersson – och pekar ut gamla lagkamraten som ny förbundskapten