Thomas Ravelli pekar ut bästa lagkamraterna någonsin – så mäktig hyllning till två svenska hjältar: ”Outstanding”

Efter en lång karriär har Thomas Ravelli spelat med många duktiga fotbollsspelare.
Men han har inga problem med att peka ut vilka som är de bästa han delat plan med.
– På det viset var de otroligt duktiga, säger Ravelli till Sportbibeln.

Thomas Ravelli, 64, spelade professionell fotboll i över 20 år. På CV:et har han klubbarna Östers IF, IFK Göteborg och Tampa Bay Mutiny. I det svenska a-landslaget gjorde Ravelli 143 framträdanden mellan åren 1981-1997. Den tidigare målvakten har i och med det spelat med många bra fotbollsspelare genom åren.

Ravellis favorit

Att peka ut den bästa spelare han har spelat med är därmed en utmaning för Ravelli.
– Det är svårt att svara på, jag har ju spelat med så många.
– Men i landslaget är det ju (Tomas) Brolin och Torbjörn Nilsson, det är två spelare som var outstanding på den tiden. Jag har ju dock hållit på så länge, så jag har spelat med flera olika generationer. Men jag tror då Brolin VM 94 och Torbjörn Nilsson på 80-talet, säger Ravelli till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, Tomas Brolin, Stefan Schwarz, Klas Ingesson, fotboll svenska landslaget VM 1994
940619 Fotboll, VM 94, Sverige – Kamerun, 2-2: Lagbild. Bakre fr.v. Patrik Andersson, Joachim Björklund, Roger Ljung, Jesper Blomqvist, Tomas Brolin, Thomas Ravelli, målvakt. främre .fr.v. Jonas Thern, Roland Nilsson, Martin Dahlin, Stefan Schwarz, Klas Ingesson. Sverige © Bildbyrån – VM 94

Vad gjorde dem så bra?
– De var den typen av spelare som gjorde sina medspelare bra. De kunde ju göra saker och ting själva också, men de öppnade upp ytor för andra spelare i laget och annat. Det finns ju olika typer av spelare som är bra individuellt, men inte har den förmågan att göra medspelare bra. De hade den alltså, de lyfte laget och lyfte sig själva, och på det viset var de otroligt duktiga då. 

Hyllar legendaren

Den bästa spelaren Ravelli har spelat mot är enklare att besvara för den tidigare världsmålvakten.
– Det är Marco van Basten när han spelade i Milan -92. Jag hade stora problem med honom.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marco van Basten, fotboll AC Milan
921125 Fotboll, Champion League, Milan – IFK Göteborg, 4-0: Marco Van Basten, Milan. © Bildbyrån – 16424

AC Milan och IFK Göteborg möttes i Champions Leagues första omgång 1992 på San Siro. Matchen slutade 4-0 till hemmalaget.
– Då gjorde van Basten alla fyra målen på mig. Han var bra på huvudet, i passningsspelet, bra avslutare, han var ju bra på allting den killen, säger Ravelli. 

LÄS MER: Thomas Ravellis tydliga dom för krislaget IFK Göteborg – och förslaget som kan rädda allt: ”Det är en gåta för mig”