Sveriges stora raseri mot Fifa – totalsågar nu beslutet: ”Obegripligt – jag kan inte förstå det”

Fifas förbud att förbjuda ”One Love”-kaptensbindlarna har som bekant varit en stor följetong.
Nu har även det Svenska fotbollförbundet gett sig in i debatten.
– Det är ett självmål av sällan skådat slag, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Expressen.

Det har varit på tapeten i flera dagar, reaktionerna kring Fifas beslut att förbjuda de regnbågsfärgade kaptensbindlarna med budskapet ”One Love” har varit många. Sju nationer hade sedan innan planerat att använda sig av bindlarna, men samtliga backade tidigare under veckan.

Svenska kritiken

Anledningen bakom är Fifas hot om sportsliga reprimander – vilket ledde till att såväl det tyska som danska förbundet riktade skarp kritik mot Fifa och dess ordförande Gianni Infantino.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Fifa, Fotbolls-VM
221121 Gianni Infantino, president of Fifa in the stands ahead of the FIFA World Cup 2022 football match between England and Iran on November 21, 2022 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0380

LÄS MER: Hockeylagets dråpliga jättemiss – råkade skänka pengar till värsta rivalen(!): ”Det var ju snällt av dem”

Nu har man även från svenskt håll ställt sig på kritikernas sida.
– Vi är precis lika upprörda som de sju nationerna som har drabbats. Vi tycker att Fifa har gjort det väldigt, väldigt svårt för sig som inte accepterar de här armbanden som har så starka värderingar och sänder fina signaler om att man ska få älska den man vill. Jag kan inte förstå det. Det är obegripligt. Det är ett självmål av sällan skådat slag som Fifa-ledningen har gjort i den här frågan, säger Svenska fotbollförbundets förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till tidningen Expressen.

”Gränser som inte får passeras”

Det danska och tyska förbundet har meddelat att man inte kommer stötta Infantino i omvalet som äger rum under våren 2023, men från svenskt håll har man tidigare sagt att man är öppna för att stödja honom. Dock lämnar händelserna kring VM en hel del att önska.
– Självklart påverkas vårt förtroende av det här. Tittar man på vad som hänt de senaste dagarna så var ett av våra krav för att överhuvudtaget överväga stöd bättre relationer mellan de europeiska medlemsnationerna och Fifa. Det här beslutet går i helt fel riktning i det avseendet. Det här måste vi följa.
– Det är stor skillnad på vår uppfattning i dag, efter hur man har hanterat den här frågan. Självklart är det så. Vi stöttar våra kompisar i de här länderna som har drabbats, säger Nilsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Karl-Erik Nilsson, fotboll
220820 Karl-Erik Nilsson ordförande för svenska fotbollsförbundet poserar för ett porträtt den 20 augusti 2022 på Scandic Continental i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162 / MP0019

LÄS MER: Zlatans helt oväntade bekännelse – pekar nu ut vem som blir den stora VM-kungen: ”Min vän…”

Enligt Expressen har Danmark till och med diskuterat ett utträde ur Fifa tillsammans med sina nordiska samarbetsländer.
– Jag har inte varit med i sådana diskussioner. Jag tolkar Jesper Möller (Danmarks förbundsordförande) så som att han vill ta upp en diskussion kring den frågan. Vi är självklart beredda på att ta upp den och alla aktuella frågor. Jag uppfattade det som att han pratade om ett möjligt framkomligt scenario om inte relationerna med Fifa blir bättre. Det finns alltid gränser som inte får passeras, men vi får helt enkelt återkomma. De är i full gång med att spela i Qatar.