Svenskt jättefiasko i VM-kvalet – förlorar mot Georgien(!) i nyckelmatchen

Sverige hade en gyllene chans till förstaplats i VM-kvalgruppen.
Nu ser det plötsligt betydligt tyngre ut.
Det blev en blågul chockförlust borta mot Georgien.

Sverige hade skapat sig en jättechans att ta sig till nästa vinters VM, och inför kvällens omgång, den näst sista i den jämna kvalgruppen, fanns faktiskt möjlighet för Sverige att säkra direktavancemang. Sverige hade två poäng ner till Spanien, som man ju möter i den sista omgången, och med andra ord allt i egna händer.

Förlorade måstematchen

Hade Sverige vunnit bortamötet mot Georgien, samtidigt som Spanien tappar poäng senare under torsdagskvällen, så hade faktiskt avancemanget varit helt klart, och den sista matchen i gruppen, mot Spanien på bortaplan, helt betydelselös. Men så blev det inte… Trots mängder av målchanser så blev det svenskt fiasko – och förlust för Blågult.

Foto: Bildbyrån

Sverige inledde dock matchen bra och under den första halvleken radade man upp chanser. Alexander Isak hade flera bra lägen att spräcka nollan, men skärpan högst upp saknades och i stället var det 0-0 efter 45 spelade minuter. I början av den andra halvleken hade Viktor Claesson en superchans att göra 1-0, snyggt framspelad av Zlatan Ibrahimovic i straffområdet, men från nära håll lyckades han stöta bollen uifrån.

Två insläppta

Och i stället för Blågul 1-0-ledning kom chocken i mitten av den andra halvleken då Georgien tog vara på en fast situation, och petade in matchens första mål. Sverige såg tydligt skärrat ut av målet, och i stället för en intensiv kvitteringsjakt så kom i stället Georgien upp och gjorde 2-0, med dryga kvarten kvar att spela.

Foto: Bildbyrån

Sverige gjorde en hel del byten, försökte och blev desperata, men lyckades aldrig komma närmare. Sverige förlorade med 0-2, vilket betyder att om Spanien vinner mot Grekland, så måste Sverige vinna(!) på bortaplan, på söndag. Att förlora på hemmaplan hör inte till vanligheterna för Spanien, så det är helt klart att prekärt läge som Blågult nu, troligtvis, satt sig i. Skulle Spanien spela oavgjort mot Grekland krävs dock ”bara” kryss för Sverige på söndag, och samma om Grekland skulle vinna.

LÄS MER: Tokmäktiga hyllningen till Tomas Brolin – från en av tidernas största: ”Hade kunnat spela i Real Madrid”

Få våra nyhetsbrev!