Tokmäktiga hyllningen till Tomas Brolin – från en av tidernas största: ”Hade kunnat spela i Real Madrid”

Gianluigi Buffon har stenkoll på Tomas Brolin efter deras tid tillsammans i Parma. Och stjärnmålvakten tycker svensken var bra nog för att spela i Real Madrid.
– Tomas var fantastisk, säger han.

Gianluigi Buffon är starkt förknippad med Juventus efter sina lång sejour i klubben. Men vad alla kanske inte vet är den italienska stjärnmålvakten en produkt från Parmas akademi och representerade klubben i sex säsonger innan han lämnade för Juventus.

Buffon: ”Brolin var fantastisk”

Buffon tog sig genom klubbens ungdomsled samtidigt som Tomas Brolin var en av Parmas största stjärnor, och i en intervju med Dagens Nyheter berättar målvakten att Brolin blev en god kamrat till honom.

– Jag delar många minnen med Tomas. Det var en fantastisk kille. Väldigt entusiastisk, entusiastisk till livet, en kille som trivdes i en grupp, säger han till tidningen.

ARKIV 1994-07-16 Svenska fotbollslandslagets Tomas Brolin med svenska flaggan p ryggen och bronsmedaljen runt halsen n‰r han firar 4-0 segern i bronsmatchen mot Bulgarien vid fotbolls-VM p Rose Bowl i Pasadena, USA, 16:e juni 1994. Foto: Jack Mikrut / TT

På den tiden, genom 90-talet, var Parma ett av Europas klart bästa lag och vann flera europeiska titlar.

Men Gianlugi Buffon menar att Tomas Brolin hade kapaciteten att ta ännu ett kliv upp i karriären och hade platsat i lag som Real Madrid.

– Tomas var en fantastisk spelare. Han var en spelare som hade kunnat spela i Real Madrid, den typen av lag. För han hade en spelintelligens och en teknik som var otrolig, säger Buffon.

Skadan satte stopp

Brolin var i toppen av sin karriär under sin tid i Parma men sen kom den oturliga skadan som bromsade hans karriär ordentligt – och som till slut fick honom att lägga av fotbollen kombinerat med andra orsaker.

I en EM-kvalmatch på Råsunda hösten 1994 bröt den forne stjärnspelaren foten och var borta i ett halvår.

Skadan förföljde Brolin och svensken kom inte upp i samma nivå i Parma igen, och i stället för att bli såld till en klubb som Real Madrid åkte han till England och Leeds.

Nov 1995 Presskonferens Leeds: Tomas Brolin med sin nya matchtröja och svenska flaggan © Bildbyrån(19267 )

Gianluigi Buffon är idag 40 år gammal och återvände till Parma, som håller till i Serie B, i somras. Där tränas han av svenska landslagets tidigare målvaktstränare Maths Elfvendal.

LÄS MER: Italienska(!) stjärnans plötsliga utspel mot Sverige – inför VM-kvalrysaren: ”Det är meningslöst”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!