Tokmäktiga hyllningen till Tomas Brolin – från en av tidernas största: ”Hade kunnat spela i Real Madrid”

Gianluigi Buffon har stenkoll på Tomas Brolin efter deras tid tillsammans i Parma. Och stjärnmålvakten tycker svensken var bra nog för att spela i Real Madrid.
– Tomas var fantastisk, säger han.

Gianluigi Buffon är starkt förknippad med Juventus efter sina lång sejour i klubben. Men vad alla kanske inte vet är den italienska stjärnmålvakten en produkt från Parmas akademi och representerade klubben i sex säsonger innan han lämnade för Juventus.

Buffon: ”Brolin var fantastisk”

Buffon tog sig genom klubbens ungdomsled samtidigt som Tomas Brolin var en av Parmas största stjärnor, och i en intervju med Dagens Nyheter berättar målvakten att Brolin blev en god kamrat till honom.

– Jag delar många minnen med Tomas. Det var en fantastisk kille. Väldigt entusiastisk, entusiastisk till livet, en kille som trivdes i en grupp, säger han till tidningen.

ARKIV 1994-07-16 Svenska fotbollslandslagets Tomas Brolin med svenska flaggan p ryggen och bronsmedaljen runt halsen n‰r han firar 4-0 segern i bronsmatchen mot Bulgarien vid fotbolls-VM p Rose Bowl i Pasadena, USA, 16:e juni 1994. Foto: Jack Mikrut / TT

På den tiden, genom 90-talet, var Parma ett av Europas klart bästa lag och vann flera europeiska titlar.

Men Gianlugi Buffon menar att Tomas Brolin hade kapaciteten att ta ännu ett kliv upp i karriären och hade platsat i lag som Real Madrid.

– Tomas var en fantastisk spelare. Han var en spelare som hade kunnat spela i Real Madrid, den typen av lag. För han hade en spelintelligens och en teknik som var otrolig, säger Buffon.

Skadan satte stopp

Brolin var i toppen av sin karriär under sin tid i Parma men sen kom den oturliga skadan som bromsade hans karriär ordentligt – och som till slut fick honom att lägga av fotbollen kombinerat med andra orsaker.

I en EM-kvalmatch på Råsunda hösten 1994 bröt den forne stjärnspelaren foten och var borta i ett halvår.

Skadan förföljde Brolin och svensken kom inte upp i samma nivå i Parma igen, och i stället för att bli såld till en klubb som Real Madrid åkte han till England och Leeds.

Nov 1995 Presskonferens Leeds: Tomas Brolin med sin nya matchtröja och svenska flaggan © Bildbyrån(19267 )

Gianluigi Buffon är idag 40 år gammal och återvände till Parma, som håller till i Serie B, i somras. Där tränas han av svenska landslagets tidigare målvaktstränare Maths Elfvendal.

LÄS MER: Italienska(!) stjärnans plötsliga utspel mot Sverige – inför VM-kvalrysaren: ”Det är meningslöst”

Få våra nyhetsbrev!