Svenskarna sågas i Danmark – efter VM-segern mot Sydkorea: ”En katastrof”

Sverige besegrade Sydkorea och fick en drömstart på fotbolls-VM.
Men i Danmark sågas ändå svenskarna.
– Jag reagerade på de svenska spelarna, säger Andreas Laudrup, son till Michael, till BT.

Det blev svensk drömstart i VM tack vare Andreas Granqvists straffmål mot Sydkorea i VM-premiären. Men det var omdiskuterade VAR som avgjorde allt.

För när Viktor Claesson gick i gräset i straffområdet blev det rejäla svenska protester mot domaren. Hela det svenska laget skrek efter straff – och sedan skrek de efter VAR. Och det tog ändå lite tid innan domaren Joel Aguilar reagerade.

Kaos innan straffen

Sedan kom VAR-bedömningen och då ändrade Aguilar sitt beslut och dömde blågul straff istället. En straff som lagkapten Granqvist förvaltade till mål och tre mycket härliga poäng.

Men det var ändå några kaotiska sekunder när svenskarna bara fokuserade på domaren istället för att fortsätta spela.
– Hade det inte varit för VAR så hade jag inte gjort så för då ändrar sig domaren inte. Men nu vet jag att de kollar på det och nu var jag helt övertygad om att det var solklar straff, säger Albin Ekdal till Sportbladet.

Sågning i Danmark

På plats i Ryssland och hemma i tv-sofforna jublade svenskar som aldrig förr över VAR-beslutet. Men i Danmark var det inte alls samma positiva syn på VAR och där sågas svenska spelarna för sitt agerande att helt sluta spela och skrika åt domaren istället.
– Jag reagerade på att de svenska spelarna sprang till domarna och slutade spela. Det tar tid innan man dömer med VAR. Det blir så klart en inkörningsperiod också för domarna, att de väntar på att få döma beslut med VAR. För om Sydkorea hade gjort mål på en omställning så hade det varit en katastrof. Då hade man behövt underkänna målet för att döma straff till Sverige och det är just där det hade kunnat bli problematiskt, säger förre proffsspelaren Andreas Laudrup, son till legendaren Michael, till tidningen BT.
– Att spelarna går på domaren för att han ska kolla på VAR kan bli ett problem. Då springer man runt där och tänker på det i stället för att fortsätta spela.

Janne håller med

Laudrup junior får även medhåll på Twitter om att spelarna inte borde sluta spela.
”Tänk om han hade kollat på straffen och det inte hade varit straff och Sydkorea hade missat ett anfallstillfälle? Det är väl inte rättvist…”, skriver BBC-reportern Nick Cavell.

Även förbundskapten Janne Andersson är tveksam till att VAR användes för att ge Sverige straffen.
– Jag är lite fundersam kring VAR. VAR behövs inte i det här fallet. Straffen är solklar. Då slipper vi kaoset, säger han enligt SportExpressen.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Allt du behöver veta om fotbolls-VM 2018!

Drömläget: Så går Sverige vidare från VM-gruppen – utan att ens behöva vinna(!)