Svenska fiaskot: Så många hundratals miljoner kronor har Sveriges herrlandslag gått miste om senaste åren

Svenska landslagen missar sommarens fotbollsfester – under ett år som förbundet måste spara 30 miljoner kronor.
Med två raka missade herrmästerskap försvann minst 219 miljoner kronor i intäkter.
– Vi kommer att möta allt mer resursstarka motståndare i framtiden, säger förbundsordförande Fredrik Reinfeldt.

Det var precis före jul som beskedet kom att Svenska fotbollförbundet måste spara 30 miljoner kronor under 2024. En orsak är att återstartsstödet efter pandemin försvinner vid årsskiftet.
– Det är 35 miljoner kronor som försvinner bara där. Och sedan är det effekten av två uteblivna mästerskap i rad på herrsidan, säger ordförande Fredrik Reinfeldt.

”Ta ansvar”

Med ett missat herr-VM i Qatar 2022 försvann 112 miljoner kronor i grundplåt. Ett missat herr-EM i Tyskland i sommar innebär att ytterligare 107 miljoner kronor i startpengar ryker. Damlandslaget kvalade inte in till OS i Paris. Den turneringen ger visserligen inga prispengar, men svensk fotboll går miste om mycket exponering.
– Det här är en ekonomisk realitet. Det ska man också komma ihåg när alla säger: Satsa på det, satsa på något annat. Men i realiteten trimmar vi och minskar, för vi måste ta ansvar för ekonomin, säger Reinfeldt.

Sverige, landslaget
240321 Victor Nilsson Lindelöf of Sweden looks dejected during the international friendly football match between Portugal and Sweden on March 21, 2024 in Guimaraes. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0566

Hur når Sveriges landslag mästerskapen i framtiden?
– Allt fler länder, med större populationer än Sverige, satsar på damsidan. Länder som har kommersiella rättigheter som är oändligt mycket mer värda än vad en liten befolknings rättigheter kan bli. Alltså ska vi vara klara över att vi kommer att möta allt mer resursstarka motståndare. Det är redan sant på herrsidan, det är på väg på damsidan, säger Reinfeldt och fortsätter:
– Precis som du ställer frågor till mig hur vi ska gå till nästa stora mästerskap ställs den frågan till ledare över hela världen – det vill säga alla har den här målsättningen och det är trångt och svårt att nå fram.

Reinfeldt framhåller att den sportsliga utvecklingen ligger på de två tekniska direktörerna Caroline Sjöblom (flick- och damsidan) och Peter Wettergren (pojk- och herrsidan) samt fotbollschefen Kim Källström.

”Jobbigt först”

– Vi måste bli bättre i vår kärnuppgift. Att fotbollen sätts i centrum och att vi utvecklar tekniskt kunnande kring vår fotboll. De ska ta ansvar för att vårt utvecklingsarbete, spelarutvecklingen och talangutvecklingen blir bättre.

Sverige, landslaget
240325 Head coach Jon Dahl Tomasson of Sweden after the international friendly football match between Sweden and Albania on March 25, 2024 in Stockholm. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / JM0569

Det är generalsekreteraren Andrea Möllerberg som överser besparingarna på förbundet. Allt är inte av ondo, anser Reinfeldt. Det kan vara nyttigt att ifrågasätta strukturer och tidigare arbetssätt.
– Det kan vara jobbigt först, men det är ofta väldigt klokt att lysa igenom de kostnader och de sätt att fatta beslut man har haft för att på det sättet trimma och bli mer effektiv, säger han.

LÄS MER: Många nya namn i Jon Dahl Tomassons helt nya landslagstrupp – flera debutanter får nu chansen: ”Gjort det väldigt bra”

Pengar i VM/EM:

Herrlandslaget

EM 2024 (ej kvalificerat): missar 107,3 miljoner kronor i grundplåt.

VM 2022 (ej kvalificerat): missade 112 miljoner kronor i start- och förberedelsepengar.

EM 2021 (åkte ut i åttondelsfinal): gav 141 miljoner kronor.

VM 2018 (åkte ut i kvartsfinal): gav 166 miljoner kronor.

Damlandslaget

OS 2024 (ej kvalificerat): inga prispengar delas ut.

VM 2023 (tog brons): gav 82,6 miljoner kronor.

EM 2022 (utslaget i semifinal): gav 17,9 miljoner kronor.

VM 2019 (tog brons): gav 24 miljoner kronor.

Källor: Fifa, Uefa, Svenska fotbollförbundets verksamhetsberättelser.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Vad tycker du om det här svenska fiaskot? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev