Svenska drömstarten i EM – oavgjort i premiären trots spansk tokdominans

Total spansk dominans i 90 minuter.
Men Sverige fick en poäng med sig.
EM-premiären mot Spanien slutade 0-0.

Spanien var den solklara favoriten inför EM-mötet mot Sverige, och inledningsvis var det inte många som blev förvånade över matchbilden. Hemmalaget – matchen spelades i Sevilla – tog kommandot från start och Sverige fick knappt låna bollen under hela den första halvleken, men det var trots det nära en chockledning i halvlek.

Stolpe för Sverige

I slutskedet rotade nämligen Alexander Isak fram en drömchans, och via en spansk spelare träffade supertalangen stolpen med sitt avslut. Annars var det som väntat Spanien som skapade de hetaste chanserna, och hade det inte varit för en superräddning av Robin Olsen, och en jättemiss av Alvaro Morata, så hade Spanien varit i ledning i halvlek.

Alexander Isak, landslaget
210614 Alexander Isak of Sweden during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Spain and Sweden on June 14, 2021 in Seville. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0138

Spaniens spelövertag fortsatte i den andra halvleken, men det var Sverige som skapade den allra farligaste chansen då Alexander Isak på nytt skapade en målchans på egen hand. Den här gången passade han en fristående Marcus Berg, som dock lyckades missa målet från väldigt nära håll.

Expertens kritik

Alexander Isak var den som skapade farligheten för ett pressat Sverige i matchen – det var därför förvånande när Isak med cirka 20 minuter kvar av matchen blev utbytt. Samtidigt blev även Marcus Berg utbytt, och in kom i stället Viktor Claesson och Robin Quaison.

– Det där hade jag inte gjort. Om Spanien skulle slarva, om vi skulle få en omställning, så har Isak visat att han kan ställa till det för Spanien. Nej, honom hade jag haft kvar på planen, säger SVT-experten Glenn Strömberg.

210614 Mikael Lustig of Sweden is injured during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Spain and Sweden on June 14, 2021 in Seville. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / JM0138

Spanien fortsatte att trycka på även i slutskedet, men ett heroiskt kämpande Sverige stod upp bra, men med det enorma spelövertaget så skakade Spanien fram en jättechans i den 90:e minuten. Ett inlägg var så när att skarvas i mål, men Robin Olsen gjorde ännu en superräddning. Bara minuten senare kom ytterligare en chans, men även den gången var Olsen med på mållinjen.

Matchen slutade 0-0 och Sverige tog därmed en blytung och viktig poäng i premiären.