”Svennis” genidrag som knäckte tyskarna i Uefacup-finalen 1982: ”Behövde inte säga något mer”

I dag är det årsdagen för Blåvitts historiska seger i Uefacup-finalen mot Hamburg 1982.
En seger som grundlades utan ett enda ord taktik i omklädningsrummet inför matchen.
”Det behövdes inte”, skriver ”Svennis” i sin självbiografi.

När IFK Göteborg åkte till Hamburg för att spela det andra mötet i Uefacup-finalen, var det inte många som trodde att de skulle ha någon chans.

821001 Fotboll, IFK Göteborg – Hamburg: Dan Corneliusson, Göteborg © Bildbyrån

Det trots att Blåvitt vunnit det första mötet hemma på Ullevi, med 1–0. Den matchen spelades på något som mer liknande en regnsjuk åker, än en fotbollsplan. Tord Holmgren sköt slumpartat in 1–0-målet.

Hamburg hade dessutom ett riktigt stjärnspäckat lag. Här fanns landslagsmän som Horst Hrubesch, Felix Magath och Dieter Kaltz. Tyskarna själva? De var övertygade om att halvamatörerna från Sverige skulle vika ned sig i returen.

”Roligt att svenskarna är friska”

I sin självbiografi minns tränaren Sven-Göran Eriksson att det innan match såldes vimplar i stånden utanför arenan med texten: ”Hamburg UEFA-cupmästare 1982”. Tränaren Ernst Happel ska i media ha sagt: ”Det är roligt att alla svenskar är friska. Då kan de inte snacka bort någonting efteråt”, sa han.

Inför matchen kom ”Svennis” på vad han skulle använda som motivation för Blåvitts spelare. Det var aldrig aktuellt med något långt taktiksnack inför matchen.
”Svennis” skriver: ”Många har frågat mig efteråt vad jag sa till spelarna inför den där matchen, vilka instruktioner jag gav och så vidare. Men jag sa i princip ingenting. Det behövdes inte. Jobbet var gjort. Vi hade elva tränare på planen. De visste precis vad de skulle göra”.

820519 Fotboll, Uefacupen, final,Hamburg – Göteborg: Torbjörn Nilsson jublar efter segern. © bildbyrån – 5776

Men ”Svennis” gjorde en sak: han bad någon springa och köpa en sån där vimpel med texten ”Hamburg UEFA-cupmästare 1982”. Sedan satte han upp den på väggen i omklädningsrummet.

Corneliusson målskytt

Blåvitt gick ur omklädningsrummet och klarade den första anstormningen från Hamburg. Sen mötte Dan Corneliusson ett långt, skruvat inlägg och dunkade upp 1–0-målet i nättaket. Torbjörn Nilsson och Stig Fredriksson (straff) såg till att segersiffrorna skrevs till 3–0.

Den historiska segern var ett faktum.