Stora förvirringen efter nya bilderna på Ralf Edström i SVT – här är avgörande detaljen som väcker stort frågetecken i ”Fotbollens historia”

Han är en av våra största fotbollshjältar någonsin.
Ralf Edström hyllades av alla och blev folkkär i hela Sverige.
Men var han egentligen så jäkla bra som alla vill minnas?

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Vi har fått se ännu ett mästerligt avsnitt av hyllade SVT-programmet ”Fotbollens historia” på onsdagskvällen. Den här gången är det fullt fokus på en av svensk fotbolls allra största landslagshjältar – ingen mindre än Ralf Edström.

Edströms karriär

Vi får en unik inblick i hans uppväxt bara 300 meter från Stora Valla i Degerfors, där han sedan skulle göra debut i A-laget som blott 15-åring. Då inleds en imponerande fotbollskarriär som tar Edström till Åtvidaberg, PSV Eindhoven, IFK Göteborg, Standard Liège, Monaco och slutligen Örgryte.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ralf Edström, fotboll
Ralf Edström, Sverige © Bildbyrån – © D

Han blir en av Sveriges främsta anfallare och målgörare genom tiderna, med en meritlista som få andra. SM-guld och allsvensk skyttekung, dubbla svenska cupen-titlar, dubbel liga- och cupmästare i Nederländerna, belgisk cupmästare, fransk ligamästare och får Guldbollen både 1972 och 1974.

”Mr. Nickson”

Men det är i svenska landslaget som Ralf Edström blir odödlig. Redan som 19-åring var han bofast i Blågult och fick en drömstart med otroliga åtta mål på sina fyra första landskamper.

Artikeln fortsätter nedanför.

Sju av fullträffarna var med skallen och därför blev han ”Mr. Nickson” med hela svenska folket. Med 191 centimeter och långt svart hår charmar nickspecialisten alla och blir snabbt en tonårsidol samt oerhört folkkär i Sverige.

Sann legendar

Edström blir framförallt ihågkommen för sina många viktiga mål i kvalmatcher och så klart det där volleyskottet mot Västtyskland i ösregnet under fotbolls-VM 1974, som än i dag är ett av de mest klassiska målen i svenska landslagsfotbolls historia.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ralf Edström, fotboll
Fotbollens historia Bildtext: 1973. RALF EDSTRÖM inför fotbolls-VM 1974 Foto: TT

Men det som inte sägs i SVT:s ”Fotbollens historia” och som ändå är högst anmärkningsvärt när det kommer till legendaren Ralf Edström. Det är att han bara lyckades mäkta med 15 ynka mål i landslagströjan, kom ihåg då att han gjorde åtta mål under sina fyra första landskamper.

Ralf överskattad?

Det ska erkännas att jag är alldeles för ung för att ha upplevt hans storhetstid men man är ju uppvuxen med alla historier om den store Ralf som öste in mål och att han är av våra allra främsta genom tiderna. Så tittar man på statistiken och ser bara 40 landskamper och bara 15 fullträffar.

LÄS MER: Det gör fortfarande ont att se Torbjörn Nilsson i ”Fotbollens historia” – nya bilderna på fotbollslegendaren får alla att undra

För att sätta det i kontext med andra svenska landslagsspelare så gjorde Kim Källström 16 mål i Blågult, Johan Elmander har 20 fullträffar, även Anders Svensson och Marcus Allbäck har gjort fler mål för Sverige – ja, till och med den i stunder hårt kritiserade Marcus Berg överglänser Edström i antal landslagsmål.

Jag förstår verkligen ingenting… Har vi överskattat Ralf Edström som fotbollsspelare i alla år? Hans blågula ikonstatus är enorm i vårt avlånga land men nog hade man räknat med betydligt fler mål från hans fötter – eller ja, skalle.

Vad tycker du om Ralf Edström som fotbollsspelare? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev