Stig Töftings fotbollskarriär kantades av fruktansvärda tragedier – så lever den danske fullblodsdåren i dag

Stig Töfting var den stenhårde mittfältaren som inte backade för någon.
Men vid sidan av fotbollsplanen kantades hans liv av flera, fruktansvärda tragedier.
2007 la han skorna på hyllan – och i dag lever han ett betydligt lugnare liv.

Stig Töfting är den danske mittfältaren som tillsammans med Tomas Gravesen bildade ett av fotbollshistoriens mest fruktade innermittfältspar. De båda var vårdslösa, och backade aldrig för helt fasansfulla tacklingar, och det var inte direkt sällan som de båda hamnade rejält i luven på sina motståndare.

Klassisk dåre

I landslaget spelade Töfting under både EM 2000 och VM 2002 På klubblagsnivå så blev det framför allt spel i den danska ligan, och klubblaget AGF Århus, men det blev även spel i tyska Hamburg, engelska Bolton – och en kort sejour i BK Häcken, innan han la skorna på hyllan 2007. Men det var inte för sitt fotbollsspelande som Töfting gjorde sig mest känd.

000621 Fotboll, EM, Danmark – Tjeckien: Marek Jankulovski, Tjeckien och Stig Töfting, Danmark © Bildbyrån

Under karriärens gång blev det flera skandaler. 1999 dömdes han till fängelse efter att ha misshandlat en supporter(!), och året senaste dömdes han igen – denna gång till villkorligt fängelsestraff – efter att ha skallat en restaurangägare på en bar, under ett bråk. Några år senare fick han dessutom sparken från Århus efter att ha slagits med en lagkamrat. Men Töftings liv hade tidigare kantats av tragedier, och i efterhand har han sagt att alla skander påverkats av hemskheterna i hans liv.

Fruktansvärda tragedier

Som 13-åring, den 30 juli 1983, kom han hem från skolan. Där fann han båda sina föräldrar döda. Pappan hade först skjutit mamman till döds, innan han tog sitt liv. Bara 18 timmar senare spelade dansken cupfinal med Århus juniorlag.

– Fotbollen har räddat mig. Det var alltid en plats där inget kunde skada mig. Jag har träffat en psykolog men oavsett vad som hände så var jag i min egen värld när jag klev ut på planen. Då kunde jag komma bort från allt det dåliga, har Töfting sagt.

020614 Fotboll, VM, Träning Danmark: Jon Dahl Tomasson (till vänster) och Stig Töfting © Bildbyrån

Men det var inte den enda tragedin. Medan han förberedde sig för ett fyra-månaders långt fängelsestraff så dog hans son i hjärninflemmation, efter att ha fötts bara tre veckor tidigare.

– Fängelset var ingenting jämfört med att förlora ett barn. Jag skulle ta tio år därinne om det innebar att jag inte förlorade min son, har Töfting sagt.

Men i dag lever Töfting ett betydligt lugnare liv. Han har under de senaste åren blivit en omtyckt expert i Danmark, just nu för tidningen Ekstrabladet, och för några år sedan blev han morfar för första gången.

LÄS MER: Michael Laudrup lämnade fotbollen helt och försvann – så lever Danmarks bästa idrottare genom tiderna i dag

Få våra nyhetsbrev!