Michael Laudrup lämnade fotbollen helt och försvann – så lever Danmarks bästa idrottare genom tiderna i dag

Han skördade enorma framgångar i Barcelona och Real Madrid.
Michael Laudrup blev nyligen utsedd till tidernas danska idrottare.
Men i dag lever han ett liv långt ifrån fotbollen.

Finn Laudrup var själv en framgångsrik fotbollsspelare, i danska Bröndby, så att det fanns bra gener var det inga tvivel om. Men att hans söner – särskilt den äldre, Michael, skulle bli så ofantligt bra på sporten, var det få som hade kunnat förutspå. Faktum är att många anser att få spelare – när de var som allra bäst – hade samma kapacitet som Michael Laudrup.

Otroliga karriären

Michael fick sitt stora genombrott i Bröndby där han fullständigt vräkte in mål, vilket ledde till en flytt till storklubben Juventus, 1983. Han vann Scudetton, och hans otroliga speluppfattning snappades snabbt upp av ingen mindre än Johan Bruyff. Nederländaren var tränare för Barcelona, och Cruyff hade suktat efter en spelare med en kreativ förmåga utöver det vanliga.

890907 Fotboll, La Liga, Barcelona: Michael Laudrup, Barcelona. Foto: BILDBYRÅN

Och det fanns knappt någon bättre än Laudrup. Dansken blev en centralfigur i Johan Cruyffs bygge, och det blev över 200 matcher, där Laudrup alltid hade ett finger med i spelet i varenda anfall. Men efter fem framgångsrika år började Cruyffs ”Dream Team” stagnera, och Laudrup valde att kontroversiellt nog flytta till Real Madrid. Det blev dock inte samma framgång i den spanska huvudstaden, och efter bara två år lämnade han för ett äventyr i Japan, och bara några år senare – efter att ha gjort en säsong i Ajax också – var karriären över.

Även på landslagsnivå skördade Laudrup stora framgångar, då han var en del i det Danmark som gjorde succé i EM 1984, och VM 1986.

Tidernas danska idrottare

Ett kvitto på den otroliga karriären kom inte minst i höstas, då han i dansk tv röstades fram som den störste danske idrottaren genom tiderna. Han vann före bland andra Peter Schmeichel och tennisspelaren Caroline Wozniacki, och var rörd när utnämningen kom.

Men Laudrup var inte bara en bra spelare, han var även en framgångsrik tränare. Han inledde som assisterande förbundskapten i Danmark, men fick sitt första huvudtränar-uppdrag i Bröndby, 2002. Efter det följde uppdrag i spanska Getafe, ryska Spartak Moskva – men den största framgången kom i Wales. Som tränare för Swansea vann han klubbens första stora titel, då man vann Ligacupen på Wembley, och dessutom lyckades han leda laget till en niondeplats i Premier League.

130808 Fotboll, Europa League, kval, Malmö FF – Swansea: Michael Laudrup, manager, Swansea © Bildbyrån – 64376 – Foto: Lennart Månsson/BILDBYRÅN

Laudrup fick dock sparken säsongen därpå, och valde då att tjäna storkovan i Qatar, där han hade två tränarjobb i totalt fyra år. 2018 valde han att lämna fotbollen helt – och han har inte återvänt sedan dess. Laudrup dyker upp i diverse fotbollssammanhang i Danmark ibland, men håller annars låg profil och satsar annars på sina företag. Han har bland annat ett vin-företaget som verkligen börjat ta fart och göra ordentlig vinst.

LÄS MER: När Zlatan tröttnade totalt på säkerheten i Manchester – och kom med det kaxigaste hånet mot personalen

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!