Stenhårda sågningen av SVT-experten Jonas Eriksson under fotbolls-EM – slaktar domarprofilen fullständigt: ”Sämsta någonsin”

Under fotbolls-EM har Jonas Eriksson tagit stor plats i SVT.
Men nu sågas domarprofilen fullständigt som tv-expert.
”Som fotbollsanalytiker i tv är han en av de sämsta, någonsin”, skriver Johan Croneman i Dagens Nyheter.

Årets fotbolls-EM är inne i slutskedet av gruppspelet och hittills har underhållningen varit i toppklass. TV-kanalerna SVT och TV4 har som vanligt delat på mästerskapet och gjort det med bravur än så länge.

Eriksson i SVT

Hos SVT har Jonas Eriksson synts väldigt mycket i tv-rutan än så länge. Den förre toppdomaren har sedan flera år tillbaka sadlat om till tv-expert och när det kommer till domslut är han ovärderlig att ha i en tv-studio.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Eriksson, SVT
240615 Jonas Eriksson under en fotografering på SVT i samband med sändning av fotbolls-EM den 15 juni 2024 i Stockholm. Foto: Josefine Stenersen / BILDBYRÅN / COP 323 / ST0038

Nytt för det här mästerskapet är att Eriksson även fått ett helt eget program som heter ”Kolla matchen med Jonas”. Där man får följa matchen med domarprofilen i ena hörnet och hans livekommentarer av det som händer.

Hårda sågningen

Men nu kommer en stenhård jättesågning av Jonas Eriksson och hans eget EM-program i SVT.
”Efter 15-20 minuter hoppas man att någon skall komma in med en back elefantöl och en gigantisk shotbricka till honom. Sliten, men talande, klyscha: Det är som att sitta på en stol framför en vägg och se målarfärg torka. Det kan ha varit en idé som lät kul på ett första redaktionsmöte – men gjorde man inget test? Såg och upptäckte man inte att det var en av de topp tio sämsta tv-idéerna någonsin?”, skriver tv-kritikern Johan Croneman i en krönika på Dagens Nyheter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Eriksson, SVT
240615 Jonas Eriksson under en fotografering på SVT i samband med sändning av fotbolls-EM den 15 juni 2024 i Stockholm. Foto: Josefine Stenersen / BILDBYRÅN / COP 323 / ST0038

Croneman slaktar Eriksson helt och hållet som tv-expert och ger nu sin brutalt ärliga dom om SVT-profilen.
”Visserligen tycks han ha väldigt höga tankar om sig själv, påhejad av SVT-sporten, och han är tydligen populär bland svenskarna (tror man väl i alla fall) – men vill ni veta en sak: Han må ha varit en av världens bästa domare, men som fotbollsanalytiker i tv är han en av de sämsta, någonsin”, skriver DN-journalisten i sin sågning.
”Han kan inte mycket fotboll. Kan regelboken (och vad det gäller det är han en stor tillgång i tv-studion), men förstår mycket lite av spelet, idéerna, det taktiska – han spottar ur sig en kaskad av samlade fotbollsklyschor, berättar anekdoter (skryter inte så sällan) om vad han sade till Ronaldo eller Zlatan vid det ena eller andra tillfället. ’Vad som är rött kort eller vad som är gult, det tolkar vi olika’.”

LÄS MER: Bilden på Luka Modric som hela fotbollsvärlden pratar om – och alla säger nu samma sak: ”Det är sorgligt”

Åter till EM-sändningen med Jonas Eriksson så fortsätter Johan Croneman sin stenhårda kritik och kallar det för ett ”haveri”.
”Man kan ställa frågor till Jonas också. Han får den urspännande frågan: ’Kan du tänka dig att vara julvärd i tv?’. Bara så ni förstår vilken nivå de håller – och vilka frågor de tycker är mest spännande att släppa fram från tittarna”, skriver han i sin krönika.
”Och så kommer ’Nannskog’ in (precis som i lumpen förr, man kallar alla vid efternamn) och hälsar på, och i anslutning berättar Eriksson att Daniel Nannskog alltid äter upp alla ’dammsugare’ (bakverket) som finns i studion. Hahaha. Sicken rackare. Och sicket haveri.”

Vad tycker du om Jonas Eriksson som tv-expert? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev