Stenhårda kritiken mot Jon Dahl Tomasson inför den allra första matchen med Sverige: ”Han borde inte…”

Svenska landslaget går in i en ny era.
Med sin allra första utländska förbundskapten på tränarbänken.
Men nu får Jon Dahl Tomasson stenhård kritik från svenskt håll.

Herrlandslaget är på plats i Portugal för att inleda ett helt nytt kapitel i svensk fotbollshistoria. Dansken Jon Dahl Tomasson har utsetts till ny förbundskapten och blir den första utländske tränaren i den rollen i ett svenskt fotbollslandslag.

Krisen i Sverige

Blågult går in i en ny era i samband med torsdagens landskamp mot Portugal och som så många andra länder har gjort förr, ska en utländsk tränare revolutionera svenska landslaget. Efter att ha missat två raka mästerskap har det varit kris i landslaget.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, fotboll
231119 Viktor Gyökeres, Emil Forsberg, and Viktor Claesson of Sweden celebrate the 2-0 goal during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Estonia on November 19, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0544

Nya landslagschefer och höga höns på Svenska Fotbollförbundet, SvFF, har plockats in för att styra herrlandslaget i rätt riktning igen. De sätter nu sin tillit till den tidigare guldtränaren i Malmö FF.

Tomasson-kritik

Men inför första matchen som förbundskapten för Sverige riktas nu stenhård kritik mot Jon Dahl Tomasson.
”Det står en dansk på en fotbollsplan och leder en träning med ett svenskt landslag. Det borde han inte få göra”, skriver Johan Esk i en krönika på Dagens Nyheter.
”Det skulle han inte få göra om den här sporten hade enhetliga landslagsregler, så det här har inget med Jon Dahl Tomasson som person att göra. Det handlar inte om danskar som folk. Det är fotbollens regelverk som gör att ett landslag logiskt sett borde ledas av någon från det egna landet.”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, Jon Dahl Tomasson, fotboll
240318 Victor Nilsson Lindelöf and head coach Jon Dahl Tomasson of the Swedish men’s national football team during a training session on March 18, 2024 in Porto. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0562

Det är egentligen systemet som upprör krönikören och tyvärr blir Tomasson en del av problemet med utländska tränare som kan välja landslag helt fritt. Till skillnad mot spelarna som är fast för evigt med sitt landslagsval.
”I samma stund en spelare kliver in på planen i en tävlingsmatch för ett landslag stängs gränserna för all framtid. Nu ser nya regler ut att också göra det svårare för spelare att byta tillbaka redan efter en träningsmatch. För ledare är det evigt öppna landskap”, skriver Esk i dagstidningen.
”En vänsterback som hamnat i ett landslags frysfack får inte följa sin mammas rötter till ett annat land. En förbundskapten kan gå från en nation till en annan utan att ens passera en karantän.”

LÄS MER: Torbjörn Nilssons jättekritik mot svensk fotboll – pekar nu ut det allra största problemet: ”Det är så lätt”

Johan Esk är väldigt tydligt med hur skevt det blir med de nuvarande reglerna för spelare och tränare i den internationella landslagsfotbollen.
”En förbundskapten har ofta fått sin ledarstil från sitt eget hemland. Den stilen kan ledaren få vilken nation som helst att spela efter och av bara farten bli det aktuella landets fotbollsambassadör. Det är så här den globala landslagsfotbollen haltar fram. Den haltande gången härstammar från tiden då det inte sågs som ett yrke att spela fotboll men det var ett jobb att träna spelarna. Det sägs ofta att det är en ära att spela för ett landslag. Det är ett jobb att leda det”, skriver han i sin DN-krönika.

Vad tycker du om det här Jon Dahl Tomasson som ny förbundskapten? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev