Slovakiska fulspelet mot Emil Forsberg – som ingen tänkte på hemma i tv-soffan: ”Är absolut medvetet”

Emil Forsberg skulle slå straff.
Nu uppmärksammar Jonas Eriksson slovakernas fulspel.
– Det är strategiskt och absolut medvetet. De ser till att det tar över en minut, säger han.

Sverige gjorde en betydligt bättre insats än premiären mot Spanien, där man trots enormt spanskt spelövertag fick med sig en poäng efter 0-0. Mot Slovakien såg det inledningsvis krampaktigt ut, och i den första halvleken hade man förtvivlat svårt att skapa chanser.

Slovakiska fulspelet

Men under de sista 45 minuterna la Sverige in ytterligare en växel – och då fick den slovakiske målvakten Martin Dubravka kämpa för att hålla sitt lag kvar i matchen. Alexander Isak hade flera jättelägen, men Sverige fick helt enkelt in bollen i nät – men utdelningen skulle komma.

Sverige, fotbolls-EM
210618 Viktor Claesson and Emil Forsberg of Sweden celebrate after 1-0 during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Slovakia on June 18, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0141

Just Alexander Isak fick fram en boll till Robin Quaison, som gjordes ner av storspelande Dubravka och domaren pekade på straffpunkten. Emil Forsberg tog tag i bollen, gick fram till straffpunkten och fick sedan… vänta. Slovakien valde nämligen att göra ett dubbelbyte redan innan straffen, någonting som många faktiskt missade. Men i SVT:s studio satt uppmärksamma experter och påpekade att det absolut inte var någon slump.

”Absolut medvetet”

Jonas Eriksson menar att det var en medveten psykning av Slovakien för att helt enkelt störa Forsberg innan straffen.

Slovakien, fotbolls-EM
210618 referee Daniel Siebert and Milan Skriniar of Slovakia during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Slovakia on June 18, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0141

Ola Toivonen menar att den väntan, som spelare, är jobbig.

– Det är otroligt jobbigt för Emil. Det bli mycket dötid och han har säkert tusen tankar, säger han.

Men Forsberg visade på nerver och stål, och trots att Dubravka gick åt rätt håll så var straffen tillräckligt välslagen och hård så att han inte skulle nå den. Sverige vann med 1-0 och tog således tre oerhört viktiga poäng i jakten på slutspelsseger och avancemang.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */