Nu avslöjar Ravelli sanningen om kaktusattacken från Hammarbyfansen: "Någon skrek fånga!"

Nu avslöjar Ravelli sanningen om kaktusattacken från Hammarbyfansen: ”Någon skrek fånga!”

Thomas Ravelli är en riktig målvaktslegendar.
Och han har varit med om en hel del, det kan man lugnt påstå.
Nu berättar han sanningen om den gången Hammarbyfansen kastade in en kaktus mot honom.

Han kommer för alltid bli ihågkommen för sina otroliga insatser under bragdsommaren 1994. Thomas Ravelli är verkligen en av våra riktigt stora ikoner inom svensk fotboll.

Ravellis 8 SM-guld

Men vid sidan av att vara en av de största VM-bronshjältarna så har målvakten från Vimmerby även en lång och framgångsrik tid i Allsvenskan.

Thomas Ravelli, målvakt
990606 Thomas Ravelli, Öster © Bildbyrån – 60142

Han har vunnit hela 8 SM-guld och gjort över 400 allsvenska matcher för Öster och IFK Göteborg. Redan 1979 gjorde han debut i Allsvenskan för Östers IF och sedan avslutade han karriären 1999 genom att runda av i samma klubb som då tillhörde Superettan.

Kastar en kaktus

Under alla åren i Allsvenskan finns det verkligen en händelse som sticker ut från mängden. Det var under en match mellan Öster och Hammarby 1981 som det helt plötsligt flög in en kaktus från motståndarklacken rakt mot Ravelli.

Thomas Ravelli, målvakt
191029 Thomas Ravelli blir intervjuad i sitt hem den 29 oktober 2019 i Mölnlycke. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_456

Nästan 40 år senare berättar Thomas Ravelli nu vad som egentligen hände den där matchen.
– Det var sista hemmamatchen 1981 och jag skulle få Guldbollen. Efter uppvärmningen gick jag ner när någon skriker: FÅNGA! Och så fångar jag en kaktus! Och jag har ju då inga handskar, så Göran Mårtensson, som var andremålvakt i Öster, får hjälpa mig att ta ut kaktustaggarna från handen, säger han till Sportbladet.

”Jag som kastade”

2015, hela 34 år efter incidenten, blev Ravelli även konfronterad av just den Hammarbysupportern som hade kastat kaktusen mot honom 1981.
– För några år sedan när jag var på en fotbollscup i Åhus och marknadsförde mitt klädmärke kom det fram en man och sade: det var jag som kastade. Haha, vi tog en bild och jag tror att jag har den någonstans, säger förre stormålvakten till kvällstidningen.

På en bild på Instagram, de den här nedanför, från 2015 som brodern Andreas Ravelli lagt ut ser man mötet mellan VM 94-hjälten och grönvita kaktuskastaren.
”Hammarbysupporter kom och biktar sig efter 34 år: ’Det var jag som kastade kaktusen som du fångade 1981 i Öster-Hammarby, 10 minuter innan matchen startade'”, skrev han på Instagram.

LÄS MER: Thomas Ravellis svåra sorg – förre lagkamraten och nära vännen död: ”Jag kan inte förstå…”