Ralf Edström avslöjar vad han avskyr allra mest med dagens fotboll – legendaren sätter ned foten: ”Det måste vi få bort”

Han är en av svensk fotbolls främsta genom tiderna.
Nu sätter Ralf Edström ned foten mot dagens fotboll och erkänner det han avskyr mest.
– Det måste vi få bort. Där tycker jag man måste sätta samman en grupp, säger han till Expressen.

Under 70-talet var Ralf Edström Sveriges bästa fotbollsspelare och skördade stora framgångar i sina klubblag och för svenska landslaget. Han representerade Degerfors, Åtvidaberg, PSV Eindhoven, IFK Göteborg, Standard Liege, Monaco och Örgryte under sin strålande karriär.

Edströms karriär

Edström vann SM-guld och blev dubbel cupmästare i Sverige, dubbel ligamästare och dubbel cupmästare i Holland, belgisk cupmästare och ligamästare i Frankrike samt tilldelades Guldbollen både 1972 och 1974. För svenska landslaget blev det 15 mål på 40 landskamper och spel i både VM 1974 och VM 1978.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ralf Edström, fotboll
Fotbollens historia Bildtext: 1973. RALF EDSTRÖM inför fotbolls-VM 1974 Foto: TT

Allra mest ihågkommen är anfallslegendaren för sitt oförglömliga volleymål mot Västtyskland i VM 74, som är ett av Blågults mest ikoniska mål i landslagshistorien. Efter sin aktiva spelarkarriär jobbade Edström som expertkommentator hos Radiosporten i över 30 år och snart är han med i ett avsnitt av SVT-programmet ”Fotbollens historia”.

Ralf höjer rösten

I dag är han 71 år gammal och har drabbats av stroke vid två olika tillfällen. Vilket har påverkat hans minne på senare år – men han glömmer aldrig vad han uträttat på fotbollsplanen.
– Allt det där sitter kvar, vad som hände för längesedan. Men fråga mig inte vad som hände förra året, för då är det kört, säger han i en intervju med Expressen.
– Man är lite trött. Jag har klarat mig bra, vill jag säga, det finns de som har det mycket värre. Men jag känner av hjärntrötthet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ralf Edström, fotboll
240408 Ralf Edström under en pressträff anordnad av SVT den 8 april 2024 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0158

Edström har bra koll på svensk fotboll i dag och följer Allsvenskan så ofta han kan. Men nu höjer han rösten för det han avskyr allra mest med dagens fotboll, där han vill få bort framförallt två saker.
– Dels hur spelarna försöker lura domarna genom att filma, det måste vi få bort. Där tycker jag man måste sätta samman en grupp som tittar på situationer i efterhand och stänger av dem. Det och brutaliteten på läktarna. Med smällare och folk som springer in på planen och har sig…, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Det gör fortfarande ont att se Torbjörn Nilsson i ”Fotbollens historia” – nya bilderna på fotbollslegendaren får alla att undra

Ralf minns på den tiden han själv spelade och det var stora publikfester på läktarna men det blev aldrig något bråk för den delen.
– Jag tänker aldrig säga att det var bättre förr, säger han i intervjun och väntar en stund.
– Men jag tror fan att det var roligare. 

Håller du med fotbollslegendaren Ralf Edström här? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev