Öppna brevet till ALLA fotbollsföräldrar inför Gothia Cup: ”Dags att sätta ned foten!”

.

I dag börjar årets höjdpunkt för fotbollsbarn och -ungdomar: Gothia Cup.
Inför årets turnering har arrangören själv gått ut med ett öppet brev till alla fotbollsföräldrar.
– Vi är många som står för det goda inom ungdomsidrotten, men nu var det dags att sätta ner foten, säger generalsekreteraren Dennis Andersson till Sportbladet.

Dagen är kommen för världens största ungdomsturnering i fotboll att börja. I dag börjar nämligen Gothia Cup 2019 i Göteborg. En dag som fotbollsspelande killar och tjejer i hela Sverige och även andra delar av världen har längtat efter i ett helt år.

Öppet brev inför Gothia Cup

Sedan fyra år tillbaka jobbar turneringen aktivt med ett fair play-projekt som heter ”Celebrate the game”, för att lyfta fram det allra bästa med fotbollen. I år kommer man att rikta stort fokus mot ett stort problem inom idrott för barn och ungdomar: Nämligen föräldrarnas inblandning.

Gothia Cup
000806 Fotboll, Flick, Ungdom: Ledsen flicka som får tröst av en vuxen. (tårar, förälder, pappa, tränare)
© Bildbyrån – 60446

Inför turneringen har Gothia Cup själva gått ut med ett öppet brev till alla deltagarnas föräldrar. Där man helt enkelt uppmanar fotbollsföräldrarna till att ta ett steg tillbaka och låta ungdomarna få spela själva.

”Dödar glädjen för barnen”

De har även skickat ut en instruktionsvideo med tips till hur man som föräldrar ska agera under en fotbollsmatch för att visa respekt och inte utsätta ungdomarna för negativ press. hela initiativet går under budskapet: ”Celebrate the game – let us play!”
– Vi driver ju själva en kampanj som heter “Celebrate the Game”, där vi redan arbetat med de här frågorna mycket sedan tidigare. Nu har vi valt att bredda detta och göra det mer publikt. Egentligen är det samma sak som vi gjort sedan flera år tillbaka, bara att det är mer öppet, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson till Sportbladet.

Gothia Cup
170722 Flicka deppar efter förlust i finalen i Gothia Cup, grupp G15, mellan Team Odense och FC Djursholm den 22 juli 2017 i Göteborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

Det är just Dennis Andersson som har skrivit det öppna brevet till alla fotbollsföräldrar och det går att läsa följande i brevet:
”Vi kan i dag ta del av studier och rapporter från olika delar av världen, som larmar om att barn slutar idrotta i tidig ålder på grund av negativ press från vuxna. Föräldrar som gapar och instruerar från sidlinjen dödar inte bara glädjen för barnen, utan kväver också deras utrymme att utvecklas genom att tänka själv och ta egna beslut på planen”.

”Dags att sätta ned foten”

Gothia Cups generalsekreterare säger även att situationen inte riktigt är så pass allvarlig som det kan låta med ett öppet brev. Men att det är viktigt att fotbollsföräldrarna får höra det här.
– Det är klart att man spetsar till det lite på sina håll i brevet. Men situationen är onödig, så kan jag säga. Om den är allvarlig får andra bedöma. Vi behöver inte den här hetsen som ett fåtal föräldrar står för, och det är viktigt att påpeka – det är ett fåtal som står för det här. Vi är många som står för det goda inom ungdomsidrotten, men nu var det dags att sätta ner foten och tydliggöra vad vi vill göra, säger Dennis Andersson till kvällstidningen och erkänner att kampanjen varit väldigt positiv hittills.
– Sett till kampanjen vi drivit har vi haft ett enormt genomslag, och vi är på rätt väg. Det handlar om information, och det handlar om att uppmärksamma de föräldrar att de, i sin överambition, går för långt och inte sätter sina barn i centrum, säger Dennis Andersson.

LÄS MER: Klart: Marcus Berg till CL-klubben – får drömlön!

Zlatan öppnar för återkomst till förra klubben – i helt ny roll(!): ”Jag skulle göra det bättre än alla andra där”