Olof Lundhs stenhårda kritik efter Janne Anderssons stora avsked till svenska landslaget: ”Det är sorgligt”

Janne Andersson har gjort sitt i Blågult.
Men nu riktar TV4-profilen Olof Lundh hård kritik efter avskedet.
”Det är sorgligt av svensk fotboll”, skriver han i sin krönika på Fotbollskanalen.

På söndagskvällen tog förbundskapten Janne Andersson farväl av svenska landslaget. Efter sju år vid rodret och 94 landskamper vinkade han hej då till Friends arena och alla blågula supportrar hemma i tv-sofforna.

Jannes avsked

Janne kommer framförallt bli ihågkommen för Sveriges otroliga prestation i VM 2018 där man nådde kvartsfinal i ett världsmästerskap för första gången på herrsidan sedan 1994. Men de sista åren blev smärtsamma både för landslaget och Andersson som snabbt förlorade sin popularitet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Janne Andersson, Sverige
231119 Head coach Janne Andersson of Sweden after the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Estonia on November 19, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0544

Efter att ha misslyckats nå VM 2022 och EM 2024 blev det inget nytt kontrakt för hallänningen och i helgen ledde han Sverige för allra sista gången. Avslutningsmatchen blev visserligen en 2-0-seger mot Estland på hemmaplan i EM-kvalet.

Lundhs kritik

Men chockförlusten mot Azerbajdzjan förra veckan lämnar hans tid som förbundskapten med en bitter eftersmak. Det blev ändå starka känslor när Janne Andersson tog farväl av jobbet som landslagstränare för Blågult.
”Onekligen annorlunda att se hyllningarna av en förbundskapten som inte lyckats sportsligt de senaste åren. Det är knappast så det brukar gå till när tränare får sluta, men det är väl riktigt att hålla det mer balanserat än att bara låta det negativa styra”, skriver TV4-profilen Olof Lundh i sin krönika på Fotbollskanalen.
”Kanske var det lättare att genomföra när Sverige trots allt vann. Efter den sportsliga genomklappningen i Baku hade spelarna lovat att de skulle ge Janne Andersson, Peter Wettergren och Albin Ekdal en bättre avslutning på trions tid i landslaget. Två snygga mål gav en svensk seger och därmed en klart bättre känsla än i torsdags.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Olof Lundh, fotboll
220320 Cmore:s expert Olof Lundh under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Malmö FF den 20 mars 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0178

Matchens hjälte i avskedsföreställningen blev passande nog Janne-favoriten Viktor Claesson som var inblandad i båda målen mot Estland.
”På många sätt talande att Claesson – som är den spelare som Janne Andersson använt mest under åren (Källa: SVT Sport) – både stod för ett mål och en assist när laget gjorde vad man skulle. Det handlade om att vinna den sista matchen och försöka återvinna någon heder efter den pinsamma kölhalningen i Baku”, skriver Lundh.

Men det blev inte direkt något pampigt firande på Frienda Arena när ”bara” 11 201 åskådare tagit sig till nationalarenan som tar upp till 50 000 åskådare. Därför blev det ingen publikfest som Janne fick ta farväl av och nu riktar Olof Lundh hård kritik.
”Vid nationalsången brast det för Janne Andersson första gången denna avskedets kväll, men inte sista. Det var märkbart att det gjorde ont för förbundskaptenen att lämna det han länge kallat världens bästa jobb. Även om Andersson också inser att var sak har sin tid var det smärtsamt”, skriver han i sin krönika och riktar sedan tydlig kritik.
”Ändå lite sorgligt att svensk fotboll hade sin sämsta publiksiffra i tävlingssammanhang sedan 7 298 såg Sverige mot Luxemburg i EM-kvalet i juni 1979. Då blev det 3-0 på Malmö stadion. Nu blev det 2-0 mot Estland inför 11 201 åskådare på Friends Arena”.

Vad tycker du om Janne Anderssons avsked till Blågult? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Svenska toksågningen av Blågult efter chockförlusten – Olof Lundh säger nu det som alla tänker om Janne: ”Väldigt uppenbart”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev