Olof Lundhs oväntade drömnamn som ny förbundskapten – vill se VM 94-hjälten som Janne Anderssons ersättare

Janne Anderssons dagar som förbundskapten kan vara räknade.
Nu pekar TV4-profilen Olof Lundh ut sin drömersättare – och tittar åt en VM 1994-hjälte.
– Gärna tillsammans med en av storspelarna, säger Lundh.

När Sverige vann med klara 5-0 mot Estland i helgen så väcktes på nytt drömmen om EM. Men förutsättningarna inför måstematchen mot Österrike på tisdagskvällen vara glasklara: En vinst behövdes för att ta igen det stora försprånget som Österrike och Belgien skaffat sig, och matchen inleddes oerhört positivt för Blågult.

Kan få sparken

Sverige radade upp målchanser och hade kunnat leda med både ett och två mål när en kvart var spelad. Men i halvtid var ställningen fortfarande 0-0 – och väl i den andra halvleken dröjde det inte länge innan Österrike utnyttjade ett av dittills få chanser i matchen. Ett inlägg efter ett till synes ofarligt inkast ledde till ledningsmålet, och därefter kom både 2-0 och 3-0 av bara farten. Förlusten innebär att Sveriges dröm om EM i stort sett är krossad.

220320 Cmore:s expert Olof Lundh under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Malmö FF den 20 mars 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Det krävs ett mirakel för Sverige, då Belgien eller Österrike måste tappa poäng i varje kvarstående match – samtidigt som Blågult går rent. Allting tyder på att Janne Andersson och hans landslag missar sitt andra mästerskap, efter att ha misslyckats med att kvala sig in till VM i Qatar. Många experter menar nu att Janne Anderssons dagar är räknade, och att det är dags för någon annan att ta över jobbet som förbundskapten. Och trots att förbundet meddelat att förtroendet för Andersson är intakt – och att ingenting tyder på att han kommer få sparken under hösten – så har spekulationerna om nästa förbundskapten redan dragit igång.

LÄS MER: Jättesågningen från Norge efter Sveriges stora fiasko i EM-kvalet mot Österrike säger allt: ”Förödmjukade”

Pekar ut drömnamnet

Olof Lundh, journalist och profilerad fotbollsexpert på TV4, menar att det är hög tid för Janne Andersson att lämna sitt uppdrag – och han har tydliga tankar om vem han vill se som nästa förbundskapten. Det har varit mycket snack om Graham Potter, som tidigare tränat Östersund och som förra året fick sparken av storklubben Chelsea, men han tror Olof Lundh blir för dyr att lösa. I stället vänder han blickarna mot en viss VM 1994-legendar – och två riktiga landslagsikoner.

230912 Head coach Janne Andersson of Sweden during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Austria on September 12, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Lundh menar nämligen att Jonas Thern, tillsammans med Olof Mellberg eller Henrik Larsson, hade varit utmärkta förbundskaptener.

– För egen del skulle jag gärna velat se Jonas Thern tillsammans med någon av storspelarna, kanske Olof Mellberg eller Henrik Larsson. Det är klart att man längtar lite efter Graham Potter, som ett alternativ, men jag tror inte att han är aktuell. Men han hade varit bra, säger Lundh i Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

– Men Thern hade varit spännande, han har bra idéer och är en gammal storspelare som har rätt utbildning, och som dessutom har tränarerfarenhet.

Jonas Thern har tidigare gjort succé i Värnamo och hyllats för sitt ledarskap i klubben. I våras lämnade han dock tränaruppdraget, men är fortfarande i klubben som scout.

LÄS MER: TV-profilen rasar efter svenska fiaskot i EM-kvalet – bilderna som får honom att se rött: ”Jag vill inte se det!”