Olof Lundhs första ord om att Janne Andersson får lämna landslaget – och pekar ut favoriten att ta över

Olof Lundhs första ord om att Janne Andersson får lämna landslaget – och pekar ut favoriten att ta över

Det slog ned som en bomb i dag.
Janne Andersson lämnar svenska landslaget – om Blågult missar EM.
Nu ger TV4-profilen Olof Lundh sin ärliga syn på beskedet.

På måndagen kom beskedet som en rejäl överraskning ändå. Sveriges förbundskapten Janne Andersson har varit rejält pressat och ifrågasatt efter senaste förlusten mot Österrike.

Janne lämnar

Nu meddelar Svenska Fotbollförbundet att Janne kommer att lämna rollen som förbundskapten redan i höst om Sverige misslyckas med att ta sig till EM 2024. Chansen för att lyckas nå nästa sommars EM-turneringen är redan oerhört minimal även om möjligheten fortfarande finns.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Janne Andersson, Sverige
230912 Head coach Janne Andersson of Sweden looks dejected during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Austria on September 12, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0531

Andersson nuvarande kontrakt sträcker sig över EM 2024 men om Sverige ändå inte är med där så kan han lämna uppdraget i förtid. Nu ger TV4-profilen Olof Lundh sina första ord om beskedet för Janne.
– Det är väntat att han kliver av om Sverige inte når EM. Det vore svårt att fortsätta med honom med två raka missade mästerskap och degradering till Nations Leagues C-division, säger Lundh till Fotbollskanalen och fortsätter:
– De avslutande åren blev inte så fina som de första åren var med Janne. Han tog trots allt herrlandslaget till den bästa placeringen sedan VM-bronset 1994 (i Ryssland-VM 2018) med en trupp som få ens trodde skulle nå VM. Tyvärr har spelarmaterialet inte riktigt passat Jannes filosofi därefter och motgångarna som kommit blev ett trist slut på hans tid som förbundskapten.

Lundhs favorit

Janne Andersson fick en superstart som svensk förbundskapten med att nå kvartsfinal i VM 2018. Men sedan dess har landslagets formkurva pekat rakt nedåt och det blev respass i EM 2020 mot Ukraina sedan missade Blågult VM 2022.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Olof Lundh, TV4
230112 Olof Lundh from TV4 during the international friendly football match between Sweden and Iceland on January 12, 2023 in Faro. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0312

Lägg därtill att Nations League-spelet har varit långt under förväntan och att EM 2024 är så gott som kört. Lundh tycker att det är rätt att förbundet agerar nu och ger det här beskedet, efter en hel del kritik mot både Janne och landslagsledningen.
– Det är helt rätt för att inte skapa ännu mer tryck på förbundet och Janne Andersson, att man kommunicerar vad som gäller när det ser ut som att Sverige missar EM. Det här påminner om när Lasse Lagerbäck avgick mitt under kvalet till VM i Sydafrika men körde klart. Då kunde förbundet samtidigt leta ny förbundskapten, säger han till fotbollssajten.

Den stora frågan är då vem som ska ta över efter Janne Andersson som svensk förbundskapten. Och där har Olof Lundh redan en given favorit.
– Jag har hela tiden velat ha Jonas Thern i någon konstellation tillsammans med någon som har tränarlicensen. Jag har nämnt namn som Olof Mellberg och Henrik Larsson men framför allt vill jag ha Thern nära landslaget på något sätt. Förbundet borde ringa honom, säger han i intervjun.

Är det rätt beslut att Janne Andersson får lämna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic ger nu svar på frågan om Helena Seger som alla undrar: ”Jag skojar inte”