När svenske VM 94-hjälten tog med ett automatvapen(!) till match: ”Det var helt galet!”

Jesper Blomqvist gjorde storsuccé i Blåvitt på 90-talet.
Men nu berättar han om den gången han fick med sig en AK4:a till match.
– Haha, ja det stämmer nog. Det var rätt tajt med tid där, säger han till tidningen GT.

Han har vunnit SM-guld hela fem gånger, tagit hem trippeln med Manchester United och så det oförglömliga VM-bronset 1994 med Sverige. Jesper Blomqvist har en minst sagt imponerande meritlista från fotbollskarriären.

Vann 4 SM-guld

Allting började i IFK Göteborg på 90-talet när det blev fyra SM-guld och spel i Champions League innan han som 22-åring flyttade till storklubben AC Milan. 

Jesper Blomqvist, IFK Göteborg
1994 IFK Göteborg: Jesper Blomqvist jublar © Bildbyrån(17690 )

Men det var minst sagt speciellt att slå igenom i Blåvitt. Och väldigt stressigt då Blomqvist samtidigt gjorde lumpen.

Vapen till match

Vilket ledde till en hel del missöden för unge svensken. Som den gången han tvingades åka med med motståndarlagets lagbuss efter matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF våren 1994.
– Haha, ja så var det. Det är helt galet när man tänker på det i efterhand! Det var för att jag gjorde slutövning nere i Skåne och vi kom överens om att jag skulle med i deras buss efteråt. Jag kommer inte ihåg själva resan, jag vet bara att jag hade militärkläder på mig. Det är klart att det inte var optimalt, det var rätt tufft med resorna och allt, säger han till lokaltidningen GT.

Jesper Blomqvist, Sverige
940716 Fotboll, VM 1994, Sverige – Bulgarien: De svenska bronsmedaljörerna efter matchen, Bakre raden fr v Tommy Svensson, Hans Hultman, presschef, Håkan Mild, Roger Ljung, Magnus Hedman, Tord Grip, Jesper Blomqvist, Klas Ingesson, Kennet Andersson, Teddy Lucic, Martin Dahlin, Leif Andersson, sponsor, Stefan Rehn, Lasse Eriksson, Roland Nilsson, Sten-Ove Ringborg, massör, Jonas Thern, Magnus Erlingmark, Patrik Andersson. Främre raden fr v Joachim Björklund, Thomas Ravelli, Stefan Schwarz, Pontus Kåmark, Henrik Larsson, Anders Limpar, Tomas Brolin och Mikael Nilsson © Bildbyrån

En annan gång tog Blomqvist oväntat nog med sig en AK4:a till matchen och hade i omklädningsrummet.
– Haha, ja det stämmer nog. Det var rätt tajt med tid där. De (lagkamraterna) garvade egentligen bara, tyckte att det var kul, säger han till till tidningen.

Förre lagkamraten Thomas Ravelli minns inte något automatvapen i omklädningsrummet. Men däremot Blomqvists bussresa med rivalerna i MFF. Efter en match som Malmö vann på Gamla Ullevi.
– Det var nog inte så roligt för ”Jeppe” det där, stackars pojk… En sådan grej hade nog inte hänt i dag, då hade han tagit sig ner på annat sätt, säger Ravelli till GT.

LÄS MER: Hedvig Lindahl mordhotad mitt under VM – av amerikansk storspelare: ”Det kändes i magen”