Nya beslutet för Zlatan-statyn efter vandaliseringen – här ska den stå: ”Har väckt heta känslor…”

Nu kommer klart och tydligt besked från politikerna.
För var Zlatan Ibrahimovics uppmärksammade staty ska stå.
– Det är ganska uppenbart att det har väckt ganska heta känslor bland en del Malmöbor, säger Frida Trollmyt, ordförande i kulturnämnden, till Kvällsposten.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic står fortfarande en oviss framtid till mötes. Under måndagens behandlades frågan på kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö.

Beslut om statyn

Efter Zlatans inträde i Hammarby som delägare har statyn i Malmö fått utstå en hel del vandalisering och efter att statyn till slut välts så blev den flyttad till en privat plats för renovering. Därefter har alla väntat på ett besked om var statyn ska placeras här näst, om den ska återvända till Stadionområdet eller placeras ut på ett nytt ställe.

Zlatan Ibrahimovic, staty
200105 The statue of Zlatan Ibrahimovic has been vandalized, photographed on January 5, 2020 in Malmö. Photo: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Det officiella beslutet kommer att klubbas igenom den 3 juni på kommunstyrelsens möte. Två medborgarförslag har kommit in som Malmös politiker ska ta ställning till.

”Den ska vara i…”

Första förslaget är att skicka tillbaka statyn till Stockholm men det förslaget röstades ned under mötet.
– Vi yttrade oss negativt. Statyn ska vara kvar i Malmö. Ingeting har förändrats sedan vi tog emot donationen av Fotbollförbundet. Statyn är en symbol för Zlatans idrottskarriär, han har satt Malmö på kartan och han är född här. Statyn ska vara kvar i Malmö och nu ska vi utreda var den ska placeras, säger Frida Trollmyr, ordförande i kulturnämnden, till Kvällsposten.

Zlatan Ibrahimovic, staty
191017 The statue of Zlatan Ibrahimovic photographed on October 17, 2019 in Malmö. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92368

Det andra förslaget, som kommit till efter en stor namninsamling, är att ha kvar i statyn i Malmö men flytta den bort från Stadionområdet. Här togs beslutet att kulturnämnden, fritidsnämnden och tekniska nämnden ska utreda en lämpligare placering.
– Med tanke på Zlatans engagemang i Hammarby ser vi det som problematiskt att ha statyn placerad utanför Norra stå där de mest hängivna MFF:arna går in till läktarna. Därför öppnar vi upp och utreder en alternativ placering, säger Frida Trollmyr till kvällstidningen.

Kulturnämndens ordförande vill verkligen understryka att Zlatans staty inte ska lämna Malmö. Utan återvända fullt återställd inom staden igen, men samtidigt är man fullt medveten om att det finns risk för ny vandalisering.
– Det är ganska uppenbart att det har väckt heta känslor bland en del Malmöbor. Därför är placeringen utanför ståplatsläktaren på Stadion problematisk. Det är klart vi ser en risk i att det kan ske igen. Vi ska vidta åtgärder för att så mycket som möjligt förhindra det. Men jag vill inte gå in på detaljer hur vi ska göra, säger Trollmyr i intervjun.

LÄS MER: Nya orden om Ibrahimovics framtid – som säger allt: ”Zlatan är…”