När stenhårde Stefan Schwarz fick smaka på sin egen medicin – med den sjukaste tacklingen i VM-historien

Stefan Schwarz var inte den som gnällde.
Det finns inget bättre exempel på det än under VM-matchen mot Costa Rica 1990.
Han fick då ta emot en av de sjukaste tacklingarna någonsin – och ställde sig upp utan att blinka.

Stefan Schwarz är en av svensk fotbolls hårdaste spelare genom tiderna, och få spelare har förkroppsligat uttrycket ”bit ihop” bättre än honom. Det kunde verkligen göra rejält ont att möta svensken på mittfältet, och det var inte ofta han höll igen när han gick in i dueller. Och jodå, ibland kunde det nog göra ganska ont att möta honom.

Hård, hårdare, Schwarz

Men Schwarz var inte bara en jäkel på att dela ut tacklingar, han var kanske den bästa på att ta emot också. Schwarz fick smeknamnet ”Den svenska marmorn” i klubblaget Fiorentina, för att han var så stenhård att möta, och sällan har ett smeknamn passat bättre in.

Stefan Schwarz var en av nyckelspelarna när Sverige tog ett sensationellt VM-brons 1994, men han var även med under det fiasko-artade VM 1990, och det var en händelserik turnering för honom. I matchen mot Costa Rica stod han för en vansinnes-aktion mot en motståndare, men han blev även själv utsatt för en av VM-historiens mest vårdslösa tacklingar.

Sinnessjuka tacklingen

Ställningen var 1-0 till Sverige i början av den andra halvleken när Schwarz själv först hoppade in rejält i en tackling. Dock solklart på bollen, och på den tiden fick man inte direkt frispark emot sig om man gick på boll. Hur mycket dobbar man ens hade…

Men Schwarz var kanske inte direkt beredd på att motståndaren Hector Marchena skulle svara – med en ännu våldsammare tacklingar, med ett rejält hopp och två sulor rätt in mot Schwarz knä.

Det mest anmärkningsvärda i klippet är kanske att Marchena faktiskt kommer undan med bara ett gult kort – vilket inte hade hänt om tacklingen skett 2022. Något annat att notera är verkligen hur lite Schwarz gnäller – varken om tacklingen eller domarens beslut. Han ställer sig bara upp, skrapar bort gräsfläckarna och kör vidare. Hård, hårdare, Stefan Schwarz!

LÄS MER: SVT-expertens utspel om Sverige – efterlyser nu den helt avgörande pusselbiten i truppen: ”Vi har inte det”

Få våra nyhetsbrev!