När italienska stjärnan klev på svenska spelarbussen efter bragden – och chockade hela Blågult: ”Respekt”

Sverige hade precis stått för en jättebragd mot Italien.
Efteråt chockades hela truppen – av en italiensk gest på spelarbussen(!).
– Det är inte ofta man upplever något sånt, säger Sebastian Larsson.

Sverige hade floppat rejält under EM 2016 och det var inte många som hade trott att det skulle bli något VM i Ryssland heller. Sverige hade gjort ett klart godkänt kval, men blev tvåa och var således tvungna att spela playoff för att ta sig till slutspelet – och det blev nästan tuffast möjliga motstånd där.

Stora bragden

Dubbelmöte mot giganten Italien – och Sverige var rejält nederlagstippat på förhand. Men Sverige vann det första mötet, i Sverige, med 1-0 – och när man kom till ett kokande San Siro handlade det bara om att överleva. Och det var precis vad man gjorde. Italien hade mängder av målchanser, men lyckades aldrig spräcka nollan och Sverige tog sig till VM.

171113 Sveriges Sebastian Larsson och Andreas Granqvist kramar om varandra efter fotbollsmatchen i VM-kvalets play-off mellan Italien och Sverige den 13 november 2017 i Milano. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

I Italien var det ett dunderfiasko, och tongångarna efteråt var stenhårda. Men många rubriker handlade också om att Italien anklagat Sverige för att filma och maska, och under den svenska nationalsången på San Siro buades det kraftigt på läktarna, någonting som inte uppskattades. Men efter att Sverige vunnit dubbelmötet var det ett riktigt vilt firande, som pågick på arenan, på spelarbussen, på hotellet och någon dag efteråt.

”Otroligt stort”

Men mitt i allt så strömmade hyllningar in till den italienske mittfältaren Daniele De Rossi, som stod för en fantastisk gest mot de svenska spelarna. I Radiosportens podcast ”Matchen” berättar Sebastian Larsson om händelsen som förvånade de svenska spelarna.

– Det mest tydliga är när vi sitter på bussen, någonstans där i katakomberna på San Siro. De flesta av oss sitter på bussen, vi väntar på att åka till hotellet för att fira och det är väldigt högljutt. Det sjungs och det hoppas, och bussen bara skakar. Sen blir det bara knäpptyst och vi undrade: ”Vad är det nu?”. Jag vänder mig om och då kommer De Rossi in på bussen, och står mitt i gången. Det var helt knäpptyst. Men då säger han, på halvknackig engelska, förlåt. Jag antar att han syftade på buandet innan matchen, och sen gratulerade han. Han sa att vi var värda det. Vi började applådera, och sen gick han. Det är klart… jag vet hur vi reagerade och det var otroligt stort gjort av honom, säger han.

171110 Italiens Daniele De Rossi under fotbollsmatchen i VM-kvalets play-off mellan Sverige och Italien den 10 november 2017 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Larsson menar att sådana gester är sällsynta i dagens fotboll.

– Verkligen stort. Där växte han nog i allas ögon, om han nu behövde göra det. Det är inte ofta man upplever något sånt, så det var en otrolig respekt för det, säger han.

LÄS MER: Uefas fina gest till Christian Eriksen efter kollapsen – har fått personlig inbjudan: ”Det skulle vara fantastiskt”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!