När italiensk press förnedrade Olle Nordin – bara för att kunna tokhylla Glenn Strömberg

När italiensk press förnedrade Olle Nordin – bara för att kunna tokhylla Glenn Strömberg

Glenn Strömberg var enorm i Italien under sin tid i Atalanta.
Så bra att italiensk press menade att Sverige var favoriter i VM90 – till Olle Nordins stora förvåning.

Glenn Strömberg är en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Han var otroligt viktig för det IFK Göteborg som erövrade både Sverige och Europa under början av 80-talet, och har verkligen ikonstatus i Atalanta.

Kultstatus i Atalanta

Strömberg spelade över 200 matcher för Bergamo-klubben, åtta säsonger och var lagkapten i hälften av sin sejour i Atalanta. Han är tveklöst en av deras allra största, och är enormt populär i den lilla staden belägen i norra Italien.

900616 Fotboll, VM, Skottland – Sverige: Olle Nordin, Förbundskapten Sverige © Bildbyrån

Mittfältaren var också en viktig pusselbit i det svenska landslaget. Under fotbolls-VM 1990 i Italien, som blev hans sista mästerskap, var han en av Sveriges mest namnkunnige lirare och den spelare som italienarna hade absolut bäst koll på.

Eftersom att Glenn Strömberg var så stor i Italien menade italiensk press att Sverige hade möjlighet att gå långt i mästerskapet. Detta var givetvis någonting som de konfronterade förbundskaptenen Olle Nordin med inför gruppspelsmatchen mot Costa Rica.

Hyllade Strömberg enormt

Glenn Strömberg berättar att italiensk media frågade Nordin detta på en presskonferens – till förbundskaptenens stora förvåning.

– De frågade Olle Nordin hur känns det att vara favoriter när man är ett ganska litet fotbollsland som Sverige ändå. Ni var i final men det var 1958, på hemmaplan, hur känns det att vara favoriter nu?, säger Glenn Strömberg i podcasten ”Matchen”.

870603 Fotboll, EM-Kval, Sverige – Italien, 1-0: Ulf Eriksson, Olle Nordin, förbundskapten och Glenn Strömberg, jubel, glädje © Bildbyrån

Olle Nordin uppfattade inte riktigt frågan – och ville knappt tro på den.

– Hur kan tycka detta? Alla fattar att Sverige inte är favoriter, säger Olle Nordin enligt Strömberg.

– Vi har sett kaptenen Glenn Strömberg här i sex år och har ni tio bättre utespelare är ni fan favoriter, kontrar då den italienska journalisten.

LÄS MER: Gabriel Landeskogs klockrena skämt till svensken – får varenda NHL-supporter att garva: ‘När du får barn så…’