När Henrik Larsson blev kung över en natt i England – efter osannolika flytten: "Hade gjort vad som helst..."

När Henrik Larsson blev kung över en natt i England – efter osannolika flytten: ”Hade gjort vad som helst…”

För exakt 20 år sedan debuterade en viss Henrik Larsson för Manchester United.
Kommer ni ihåg hur det gick?
Självklart gjorde svensken avtryck direkt när han sin vana trogen visade sin näsa för att göra mål.

Henrik Larsson är en av våra absolut största fotbollsstjärnor genom tiderna. Förutom ligatitlar med Celtic, Barcelona och Manchester United var svensken även högst delaktig i att den spanska klubben tog hem Champions League säsongen 2005/2006. ”Henke” var som bekant också med i det landslag som tog hem VM-bronset 1994.

Osannolika flytten

Manchester United var det ja. Efter VM 2006 förkunnades det att Henrik Larsson skulle vända hem till Sverige och Helsingborgs IF, men visst hade superstjärnan ett utlandsäventyr till i sig. Den 1 december samma år meddelades det att Helsingborg kommit överens med den engelska storklubben Manchester United om ett lån på drygt två månader.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Den då 35-årige anfallaren var redo för debut i FA-cup-mötet med Aston Villa den 7 januari 2007. Henrik Larsson fick omedelbart chansen i startelvan där han bildade anfallspar med Wayne Rooney, och succén skulle inte komma att vänta på sig.

LÄS MER: När svenske fotbollsprofilen buades ut av sin egen publik – efter stenhårda draget mot Henrik Larsson

Hyllades av Sir Alex

I matchminut 55, på passning från just Wayne Rooney, lyfte svensken elegant in bollen i nät och drömdebuten var ett faktum. Målet lade grunden till att Manchester United vann med 2–1 mot Olof Mellbergs Aston Villa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Larsson satte stora avtryck under den korta period han var i klubben, och tränare Sir Alex Ferguson försökte få honom att stanna.
– Han har varit fantastisk för oss, hans professionalism, hans attityd, allt han gjort har varit fantastiskt. Vi hade älskat om han stannat, men har lovat sin familj och Helsingborg att återvända. Vi ska respektera det, men jag hade gjort vad som helst för att få honom att stanna, sa Ferguson då.

”Henke” återvände till Helsingborg, men när Manchester United senare vann ligan den våren fick svensken återigen kliva in på Old Trafford för att ta emot sin medalj.

LÄS MER: När Henrik Larsson tog ut sin absoluta drömelva – och chockade precis alla med den svenska superskrällen

Se Henkes mål: