När svenske fotbollsprofilen buades ut av sin egen publik – efter stenhårda draget mot Henrik Larsson

Henrik Larsson var för bra.
Det tyckte i alla fall profilen Pelle Blohm – som försökte rycka ut som hjälte.
Men det slutade inte alls som han hade tänkt sig…

Henrik Larsson är mest känd för sina fantastiska år i Celtic och det svenska landslaget. Under några år var svensken den målfarligaste anfallaren i hela världen, och han kan stoltsera med att ha vunnit Guldskon, som Europas bästa målskytt under en säsong.

Otrolig karriär

Henrik Larsson har fortfarande kulstatus i Celtic för de otroliga framgångarna där, men Larsson hade även minnesvärda sejourer i Barcelona och Manchester United. I de bägge storklubbarna lovordades Larsson till skyarna av ikoner som Sir Alex Ferguson, Xavi och Ronaldinho. Larsson hade precis allt som behövdes för att göra stordåd på planen, men var även en ledare i omklädningsrummet och en älskad lagkamrat.

930412 Fotboll, Allsvenskan, Halmstad – Helsingborg, 3-0: Henrik Larsson, Helsingborg Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Och redan när han slog igenom i början av 90-talet så förstod man att det var någonting alldeles extra i honom. Larsson snittade nästan ett mål per match i Helsingborg under åren 1992 och 1993, innan flytten till nederländska Feyenoord. Och de andra allsvenska klubbarna började kanske tröttna på exakt hur överlägsen Henke faktiskt var. Åtminstone så hade Pelle Blohm, då spelare i IFK Norrköping men som efter karriären blev en omtyckt expert i tv, den åsikten.

LÄS MER: När Peter Forsberg fick blicken och bjöd på sanslös show – med tre brutna revben(!): ”Helt sinnessjukt”

Buades ut – av egna publiken

Under ett möte i Norrköping, när Henke var som bäst, valde Blohm således att agera. 

”Henke Larsson sprang omkring och gjorde mål på mål så jag tänkte att jag tar på mig rollen som den elaka polisen, med baktanken att bli hjälte hos hemmapubliken. Så någon gång under matchen framför den stora sittplatsläktaren tog jag sats och slängde mig in i en tackling som välte Henrik Larsson över ända. Det kändes grymt bra när jag ställde mig upp för att som en gladiator omringad av folkmassan ta emot hyllningarna”, har han skrivit.

920420 Fotboll, Div 1 Södra, Helsingborg – Mjällby: Tremålsskytten Henrik Larsson, Helsingborg jublar efter matchen. © Bildbyrån

Men det gick inte alls som han hade tänkt sig. I stället för jubel från sina supportrar så blev det… tvärtom.

”Det blev lite förvirrande när publiken istället satte igång att bua med full styrka. En stenhård örfil på båda kinderna av IFK Norrköpingsfamiljen. Min familj. Så surt. Tror till och med att den forna svenska förbundskaptenen Georg ”Åby” Eriksson och resten av den legendariska gnälläktaren på ”Parken” stod upp och visslade ut mig”, skrev Blohm.

Vad lärde han sig av det då? Jo, precis hur stor Henke var – redan då.

”Henrik Larsson var redan då större än mig, till och med i motståndartröja, han var den ende som hade längre hår och han gjorde fler mål. Antagligen visste publiken redan då mer än vad jag gjorde. Å som man brukar säga: The rest is history…”

LÄS MER: Robert Gustafssons ruskigt klockrena imitation av hockeyprofilen – när han bjuder på galen uppvisning