När danska kultliraren Preben Elkjaer gav det mest klockrena svaret till sin tränare: ”Han skrattade inte…”

Han är en av fotbollshistoriens mest kultförklarade lirare.
Och det finns ett citat av Preben Elkjaer som verkligen sticker ut.
– Jag tyckte det var ett kul svar. Men han skrattade inte, har dansken sagt i en intervju.

Danske landslagshjälten Preben Elkjaer var en riktig favorit hos många. Målkungen blev legendarisk under 1980-talet när Danmark charmade hela fotbollsvärlden.

Elkjaer i VM

VM 1986 blev Elkjaers stora ögonblick i fotbollskarriären när han blev uttagen i Fifas världslag. Men det var inte bara i landslaget som dansken öste in mål.

Preben Elkjaer, Danmark
861001 Fotboll: Preben Elkjaer, Danmark. © Bildbyrån

Nästan helt på egen hand sköt han lilla Hellas Verona till Serie A-titeln 1985 och blev det året 2:a i Ballon d’Or-röstningen för världens bästa fotbollsspelare. Den andra ligatiteln som han vann under karriären var med Köln 1978.

”Det är lögn”

Från tiden i Tyskland finns det också ett otroligt citat som blivit legendariskt när det kommer till Preben Elkjaers påhitt vid sidan av planen. För den omtyckte dansken gillade det goda livet, vilket hans tyske tränare Hans Weisweiler blev varse om i Köln.

Preben Elkjaer, Danmark
891001 Fotboll, Sverige – Danmark: Preben Elkjaer, Danmark och Glenn Strömberg, Sverige © Bildbyrån

Tränaren skällde en gång ut Elkjaer rejält efter att dansken setts på en nattklubb med en ung kvinna och en flaska whiskey i handen. Efter utskällningen svarade helt enkelt Preben att det var helt felaktigt:
”Det är lögn. Det var två unga kvinnor och en flaska vodka”, ska han ha sagt.
– Jag tyckte det var ett kul svar. Men han skrattade inte. Han var ju tysk. Och du måste komma ihåg att jag var 19 år då och orädd, säger han. Jag trodde fortfarande att fotboll bara var en lek, jag tog det inte på så stort allvar, har dansken sagt i en intervju med SportExpressen.

Cigg i halvtid

Elkjaer gillade även att röka, kanske lite för mycket för sin fotbollskarriärs bästa.
– Jag tog två snabba bloss på toaletten innan jag gick in på plan, du vet precis innan jag ned i spelartunneln, och sedan en cigg direkt efter matchen. Ok då, jag kanske rökte i halvtid också, men jag var tvungen. Jag fick inte röka på plan, erkänner han för kvällstidningen.

Det fanns heller aldrig några tankar på att sluta röka för att bli en så bra fotbollsspelare som möjligt. Utan det var en del av Prebens livsstil som han inte ville förändra.
– Men det var en annan tid. Alla rökte överallt. Det första man fick av sin pappa när man föddes var en cigarett, säger han i intervjun.

Hur många minns Preben Elkjaer? Dela artikeln om du gör det!

LÄS MER: Sorgen: Danska nationalhjälten har hastigt gått bort – blev en ikon under sensationella EM-guldet 1992

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!