Målvaktsikonen Gianluigi Buffons hyllning till två av Sveriges största är det mäktigaste vi har hört

Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic är två av fotbollshistoriens största.
Inte bara i Sverige, utan i världen – menar Gianluigi Buffon. 

I Sverige har vi minst sagt varit bortskämda med otroliga fotbollsspelare. Det är faktiskt snudd på bragdartat att ett land med så få invånare kan ta fram en sån mängd av världsspelare. De senaste 20 åren har framför allt Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic gjort enorma avtryck ute i Europa.

Enorma hyllningen

Henrik Larsson var målgöraren som alltid var på rätt plats vid rätt tillfälle. Han lämnade sällan en match mållös, men var dessutom en lagspelare som alltid jobbade stenhårt, och gjorde allting rätt även utan boll. Zlatan Ibrahimovic har alltid haft tekniken och fysiken till sin fördel, och med sin målfarlighet och akrobatik går han till historien som en av de läckraste anfallarna någonsin.

011004 Fotboll, Träning Sverige: Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson, Sverige. © Bildbyrån

Och det är inte bara vi i Sverige som håller anfallarna högt. För några år sedan kom målvaktsikonen Gianluigi Buffon med en sanslös hyllning till Henrik Larsson – men passade då även på att nämna Zlatan Ibrahimovic bland alla världsspelare.

– Genom min karriär har jag spelat mot en del av av de bästa anfallarna genom tiderna. Båda Ronaldo, Roberto Baggio, Zlatan Ibrahimovic – och jag kan helt ärligt säga att Larsson inte är felplacerad bland de namnen, sa målvakten.

LÄS MER: Lasse Granqvist avslöjar sin stora favorit – det är hans bästa minne som kommentator: ”Ett nationellt trauma”

”Han var speciell”

Gianluigi Buffon fortsatte sedan med en enorm hyllning till Henrik Larsson.

– Jag mötte honom (Henke) mot Celtic och Sverige och han var en spelare att frukta, han var väldigt speciell. Celtic fick hans bästa år och jag är säker på att fansen för alltid kommer minnas hur fantastisk det var att ha en av världens bästa spelare i så många år.

141126 Juventus målvakt Gianluigi Buffon under fotbollsmatchen i Champions League mellan Malmö FF och Juventus den 26 november 2014 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Buffon är inte den första som kommer med en sådan hyllning till Henrik Larsson. Under åren i Barcelona fick han bland annat smeknamnet ”Idolen” av självaste Ronaldinho, och spelare som Xavi har lovordat svensken för hans tid i Spanien. 

LÄS MER: Glenn Hysén tappar det helt i mataffären – och ger sig på tantens kundvagn: ”Jag vill inte vara sån men…”