Jonas Therns helt ärliga ord – därför nobbar han alltid VM 94-laget och hyllningarna: ”Fan ska jag dit för...”

Jonas Therns helt ärliga ord – därför nobbar han alltid VM 94-laget och hyllningarna: ”Fan ska jag dit för…”

Han var lagkapten i VM-bronslaget.
Men Jonas Thern avstår hyllningarna.
– Jag blir bjuden varje år. Vad fan ska jag där och göra?, säger han.

Det är svårt att tänka sig hur långt det svenska fotbollslandslaget egentligen hade gått under VM 1994 utan Jonas Thern. Han var en mittfältare som kunde göra precis allt – han var på rätt plats med viktiga brytningar, slet och kämpade, men hade samtidigt en passningsfot och ett spelsinne som få kunde matcha.

Därför nobbar han allt(!)

Tillsammans med minst lika hårde Stefan Schwarz så bildade det ett smått ostoppbart innermittfält, och Thern fick dessutom äran att bära lagkaptensbindeln under mästerskapet, och han kommer få det alltid ha en plats i Sveriges fotbollshistoria. Thern var dessutom framgångsrik i flera storklubbar runtom i Europa, och vann en guldboll hemma i Sverige.

940628 Fotboll, VM94, förhands: Jonas Thern, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

VM 1994-laget har en särskild plats i alla svenska fotbollsälskares hjärtan, och hyllas inte sällan på diverse tillställningar. Hade Thern velat hade han dessutom haft en given plats på varenda upplaga av Idrottsgalan och Fotbollsgalan… men det vill han inte. Det är sällan Thern syns i mediala sammanhang, och förutom sitt tränaruppdrag i Värnamo så håller han väldigt låg profil utåt.

”Fan ska jag där och göra?”

I en intervju med Dagens Nyheter så berättar Thern om beslutet att nobba hyllningarna och minnestillställningarna.

– Resan var fantastisk och jag har bara goda relationer med alla människor som var med, men jag har inte behov att vara med på något nu. Jag har aldrig varit med på en fotbollsgala eller någon idrottsgala. Jag blir bjuden varje år. Vad fan ska jag där och göra?, säger Jonas Thern.

211016 Värnamos tränare Jonas Thern innan fotbollsmatchen i Superettan mellan GAIS och Värnamo den 16 oktober 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Thern berättar samtidigt att han nobbat mängder av tv-uppdrag, såsom Mästarnas Mästare i SVT, samt Let’s Dance i TV4. Han ska även ha fått chansen att kliva in i det svenska landslaget i en högt uppsatt ledarroll, men tackat nej. I stället har han alltså hållit sig till Värnamo, som gör storsuccé i Superettan och stormar mot Allsvenskan, där han även har en gård.

LÄS MER: När Stefan Schwarz stod öga mot öga med en brittisk huligan – och fick höra sju ord han aldrig glömmer

Få våra nyhetsbrev!