När Stefan Schwarz stod öga mot öga med en brittisk huligan – och fick höra sju ord han aldrig glömmer

Stefan Schwarz backade inte för någon.
Det tydligaste exemplet på det: När han klev ner i en brittisk tunnelbana – bara timmar efter en match mot England på Wembley.
– Det är en ganska bra historia tycker jag, om hur Stefan Schwarz är, säger ikonen.

Få spelare genom svensk fotbollshistoria har varit så hårda som Stefan Schwarz. Han var verkligen helt unik i sin arbetskapacitet och det var inte mycket han backade för på planen. Från första till sista minut så gav han allt – ALLT.

Klev ner i tunnelbanan

Det kunde verkligen göra ont att möta svensken, och det var en anledning till att han hade en så framgångsrik karriär i såväl landslaget som klubblaget. Det fanns verkligen ingenting som skrämde honom, inte ens utanför planen.

Stefan Schwarz, Sverige
940605 Fotboll, Sverige – Norge, 2-0: Stefan Schwarz med bollen och kollegan Jonas Thern i bakgrunden. © Bildbyrån – 17830

Som den gången han klev rätt ner i en brittisk tunnelbana – timmar efter en svensk bortamatch mot England på Wembley.

– Det var en match som i 90 minuter var väldigt, väldigt fysisk på Wembley, där vi fick ett bra resultat med oss, 0–0. Jag hade bestämt med min fru och vänner i London att vi skulle passa på att ta en trevlig middag, har han sagt.

Öga mot öga med huliganen

Schwarz var inte direkt diskret när han klev ner, men det gjorde ingenting.

– Jag hade landslagskostymen på mig, med resväskan med landslagets emblem på. Jag märkte att jag skulle komma för sent om jag tog taxin in, så jag sa: ”Kör mig till Wembley Station i stället”. Jag hoppar in, gick ner i tunnelbanan. Det var väldigt många engelska supportrar där som fortfarande var kvar, och skulle ta tåget in till centrala London.

900130 Fotboll, Malmö FF, spelare i landslaget: Stefan Schwarz, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 13496

– Jag tror inte att de trodde sina ögon faktiskt. De tittade lite snett, och jag var ganska ensam där som svensk spelare och svensk person. Det var stora engelska killar, med jättemycket tatueringar landslagströjor. Jag tänkte: ”Hoppas att de håller sig i skinnet”, säger han.


Men det som hände förvånade även honom.

– Till sist kommer en stor jäkel fram, med Englandströja och rakad skalle, och så tittar han på mig, och säger: ”Are you Stefan Schwarz?”. Jag svarar att det är jag. Då sträcker han fram handen och säger: ”Well done, son. You played very well today.” Sen kom alla fram i vagnen och… det var ett väldigt speciellt ögonblick. 

– Det är väl en ganska bra historia, tycker jag. Om hur Stefan Schwarz är kanske.

LÄS MER: Janne Anderssons tokilska – rasar efter påstådda orden mot svenske supertalangen: ”Så får vi inte ha det!”

Få våra nyhetsbrev!