Janne Anderssons tokilska – rasar efter påstådda orden mot svenske supertalangen: ”Så får vi inte ha det!”

Sverige har polisanmält efter att supertalangen Anthony Elanga utsattes för rasism av Italien.
Nu rasar Janne Andersson.
– Så här får vi inte ha det, säger förbundskaptenen.

Det var på tisdagen som Sveriges och Italiens U21 möttes, och det var heta känslor både under och efter matchen. Tim Prica kvitterade för Sverige i slutskedet av matchen, och när slutsignalen väl löd så var det tydligt att det var ilska och diskussioner mellan spelarna.

Jannes ilska

Efteråt kom dock bedrövliga uppgifter om att Anthony Elanga, supertalang i Manchester United, utsattes för rasistiska kommentarer från italienskt håll. Förbundet valde att anmäla händelsen, och att att man från svenskt håll samarbetar med italiensk polis för att gå till rätta kring det hela. Italien har dock slagit tillbaka, och menat att ingenting rasistiskt yttrats.

211008 Anthony Elanga of Sweden during the UEFA European Under-21 Qualifying football match between Sweden and Montenegro on October 8, 2021 in Helsingborg. Photo: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Sverige har dock stått fast vid att det ”utan tvekan” har hänt, och nu reagerar även Janne Andersson, och menar att Sverige gjorde rätt som polisanmälde det hela.

– Jag hoppas verkligen att när det (rasism) inträffar att man anmäler det precis på det sättet som man gjorde i matchen i tisdags mot Anthony Elanga i Italien. Att man agerar på det sättet, för det är så klart bedrövligt över huvud taget att man får göra på det sättet, eller att någon tar sig rätten att uttrycka sig på det sättet som blir gjort här, säger han i Morgonpasset i P3.

”Så får vi inte ha det”

Förbundskaptenen berättar vidare att han själv inte hört någonting rasistiskt på en fotbollsplan.

– Det är jag väldigt tacksam för. Jag skulle bli oerhört ilsken. Men självklart har det förekommit och det kan vara så att det har förekommit och inte har anmälts eller uppmärksammats på samma sätt. Det är bedrövligt när det händer och vi ska slå ner det på alla sätt och vis. Det är fullständigt självklart, säger han.

211012 Head coach Janne Andersson of Sweden during a press conference after the FIFA World Cup Qualifier football match between Sweden and Greece on October 12, 2021 in Stockholm. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Janne Andersson ryter ifrån ordentligt, och sätter ner foten:

– All form av översitteri, pennalism och rasism vill vi inte ha inom fotbollen. Idrotten ska stå för någonting helt annat. Tyvärr är idrotten en spegling av samhället och i vissa länder förekommer det ju mer och på olika sätt. Men så här får vi inte ha det.

LÄS MER: Plötsliga jätteilskan mot Emil Forsberg – efter draget mitt under kvaldramat: ”Jävligt olämpligt av honom”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!