Jättesmällen för Tomas Brolin – fotbollsikonen döms till mångmiljonböter efter fusket: ”Väldigt överraskad”

Thomas Brolin har drabbats av en ekonomisk jättesmäll.
Fotbollsikonen döms nu till hela sex miljoner kronor i böter.
– Jag är väldigt överraskad, säger han till Sportbladet.

På 90-talet var Tomas Brolin en av Sveriges och hela världens bästa fotbollsspelare. Han var en av hjältarna under den magiska bragdsommaren 1994 när Sverige bärgade ett skrällartat VM-brons i fotbolls-VM.

Brolins karriär

Brolins fantastiska insats i den turneringen belönades även med en plats i värdslaget för VM. Efter att spelarkarriären tog slut i alldeles för ung ålder på grund av skadeproblem gav sig fotbollsliraren in i en helt ny bransch.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tomas Brolin, fotboll
220713 Tomas Brolin under dag 4 av ATP Nordea Open den 13 juli 2022 i Båstad. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0146

Han började jobba med dammsugarmunstycken och blev ett ansikte utåt för produkten genom olika reklamkampanjer. Än i dag marknadsför 53-åringen dammsugarmunstycken i sociala medier och är fortfarande högst aktiv.

LÄS MER: Tomas Brolin avslöjar sanningen om den berömda frisparksvarianten i VM 94 – erkänner efter 29 år

Dömd till böter

Han har dessutom signerat munstycken som sålts eller delats ut i reklamkampanjer. Men formellt sett har han inte varit delägare hos företaget utan endast haft ekonomiska intressen via kapitalförsäkring i Bermuda och holdingbolag i Cypern.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tomas Brolin, Ingemar Stenmark
Tomas Brolin och alpina legendaren Ingemar Stenmark tillsammans på en bild. FOTO: Instagram

Men nu har Skatteverket agerat och utrett Tomas Brolin för intäkter under åren 2014-2018.
– Vi tyckte att det stred mot lagstiftningens syfte och gick in med en framställan om tillämpning av skatteflyktslagen. Förvaltningsrätten delar vår uppfattning och fastställer att Brolins inkomst av tjänst ska höjas med 11 933 683 kronor och inkomst av kapital med 373 542 kronor för åren 2014 till 2018, säger Skatteverkets processförare Markus Pettersson till Sportbladet.

LÄS MER: När Jan-Ove Waldner skrev idrottshistoria och sedan gjorde det mest oväntade – Tomas Brolin avslöjar(!)

Tomas egna ord

Vilket nu innebär en jättesmäll för VM 94-hjälten efter att Förvaltningsrätten i Uppsala nu dömt Brolin för skatteflykt. Det innebär att 53-åringen drabbas av en kraftig ekonomisk smäll och tvingas betala tillbaka hela sex miljoner kronor i extra skatt.

Förvaltningsrätten anser att Brolin agerat som en indirekt ägare och tvingas nu betala utebliven skatt för intäkterna. Själv menar Tomas att reklaminläggen på sociala medier inte har gjorts av honom personligen utan av personer som bolaget har anlitat.

Nu har Tomas Brolin två månader på sig att överklaga domen till Kammarrätten, vilket han även kommer att göra.
– Jag kan inte säga så mycket, men vi kommer att överklaga det här. Jag trodde inte riktigt på det här utfallet, säger han till kvällstidningen.
– Jag är väldigt överraskad.

Vad tycker du om den här smällen för Tomas Brolin? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se bilden: