Janne Anderssons oväntade besked – om att fortsätta i svenska landslaget: "Hade varit kul att dra iväg"

Janne Anderssons oväntade besked – om att fortsätta i svenska landslaget: ”Hade varit kul att dra iväg”

.

Janne Andersson har över tre år kvar på kontraktet med Sveriges landslag.
Men redan nu drömmer han om nästa tränarjobb.
– Det hade varit rätt kul att dra iväg någonstans, säger han till Hallandsposten.

Han har gjort storsuccé med A-landslaget redan. Sedan Janne Andersson tog över Sverige har man tagit sig till kvartsfinal i VM 2018, vunnit sin grupp Nations League och är på god väg mot EM 2020.

Janne om framtiden

Förbundskaptenen har verkligen fått Sverige på rätt köl igen. Men redan nu funderar Andersson på framtiden, med 3,5 år kvar på nuvarande kontraktet.

Janne Andersson, landslaget
190607 head coach Janne Andersson of Sweden after the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Malta on June 7, 2019 in Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136004

Där 56-åringen drömmer om ett utländskt äventyr efter tiden som svensk förbundskapten.
– Det är så långt fram så jag går absolut inte och funderar på det, men vi är några som känner att det hade varit rätt kul att dra iväg någonstans till en helt ny kultur och få testa sig och sitt ledarskap, säger Janne i en intervju med Hallandsposten.
– Det är 3,5 år kvar på kontraktet och jag ser inget slut på förbundskaptenstiden. Det kanske kan bli mer och jag kanske får sparken innan, det vet man aldrig i den här branschen. Men någon gång i framtiden hade den grejen varit rolig att få testa på. Och det kan även vara som förbundskapten.

”Det kittlar mig…”

Vi får gå ända tillbaka till Sven-Göran Eriksson och Nils Liedholms glansdagar för att hitta svenska tränare som lyckats ute i Europa. Sedan dess är det främst Lasse Lagerbäck som gjort succé utanför Sverige och det var med lilla Island i EM 2016.

Janne Andersson, landslaget
180707 Sebastian Larsson and head coach Janne Andersson of Sweden hug each other after the FIFA World Cup quarter final match between Sweden and England on July 7, 2018 in Samara.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87755

Nu hoppas Janne Andersson bli nästa svensk som får pröva vingarna utomlands och leda en klubb eller ett landslag. Han inspireras verkligen av utmaningen och är övertygad som att fler svenska tränare borde få chansen utanför Sverige.
– Det finns jätteduktiga ledare i Sverige, men tittar du ut så är det inte många svenskar som får chansen och det är jäkligt synd för jag tror att vi hade kunnat tillföra ganska mycket för man har en bra skolning. Det är det som kittlar mig lite att få visa att det går att göra på en annan nivå,

LÄS MER: Sillybomben: Mario Balotelli kan återvända till Premier League igen!

Janne Anderssons jätteilska – mot det stora fusket i svensk fotboll: ”För jäkligt – det gör mig väldigt upprörd!”