Janne Anderssons jätteilska – mot det stora fusket i svensk fotboll: ”För jäkligt – det gör mig väldigt upprörd!”

.

Det har bara blivit värre och värre inom svensk fotboll.
Stora fusket med matchfixning har tagit över allt mer.
Och det gör verkligen förbundskaptenen Janne Andersson rasande.

Matchfixning har tyvärr blivit allt vanligare inom svensk fotboll. Tidigare har det mest drabbat lägre divisioner i Sverige men senaste tiden har det stora fusket även nått in i högstaserien Allsvenskan.

Janne Anderssons ilska

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, tar den ökade vågen av matchfixning på största möjlig allvar. Och en som reagerar väldigt starkt på den dystra trenden är svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson.

Janne Andersson, landslaget
181012 Head coach Janne Andersson and assistant coach Peter Wettergren of Sweden reacts during the Nations League match between Russia and Sweden on October 12, 2018 in Kaliningrad.
Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92127

Ämnet gör honom faktiskt rasande.
– Jag tycker det är för jäkligt. Idrotten för mig är något ädelt, må bäste man vinna, vi förbereder oss och går ut och fajtas och det är domaren som sätter gränserna. Efteråt tar man i hand och gratulerar eller beklagar, det är idrottens idé. Att man då ska pissa på det gör mig oerhört upprörd, säger Janne i en längre intervju med Hallandsposten.

Kängan till spelbolagen

Andersson vill även ge en känga till spelbolagen som erbjuder så många olika speltyper i samband med matcher. För vid sidan av själva matchresultatet finns det så mycket annat nu som en fixad match kan påverka.
– Framför allt tycker jag att detaljspelen att man kan spela på saker som första hörnan öppnar upp för väldigt mycket konstiga grejer. Om du vinner eller förlorar är det inte så enkelt att fixa en match, men allt det andra öppnar upp för människor med tvivelaktig moral att kunna agera. Det gör ont i en att det tydligen förekommer eller ens finns misstankar om att det gör det, säger han till lokaltidningen.

Janne Andersson, landslaget
190607 Head coach Janne Andersson of Sweden during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Malta on June 7, 2019 in Stockholm.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87965

”Man måste bli tuffare”

Svenska Fotbollförbundet har tydliga regler för matchfixning och vad som är tillåtet för aktiv fotbollsspelare när det kommer till att spela på matcher. Nuförtiden får inte ens aktiva spelare lägga pengar på något lag i samma serie eller tävling som man själv spelar i.

Andersson vill se en tydlig förändring vad gäller matchfixning, men han sitter själv inte på lösningen.
– Jag vet inte konkret vad man kan göra mer än att informera och förklara och sen sätta dit dem som inte sköter sig. Det måste ju bli effekten att man blir tuffare och sätter till mer resurser för att verkligen se till att reglerna efterlevs även i de här fallen. Men jag är ingen expert på området, säger han till Hallandsposten.

LÄS MER: Hope Solos jätteilska mot svensken(!) – efter USA:s VM-guld: ”Oprofessionellt!”

Kuppen mitt i stora blågula VM-bronsfirandet: ”Det värsta jag blivit utsatt för någonsin”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);