Janne Andersson slår tillbaka – efter danska jätteilskan mot svenska landslaget: ”Jag har varit tydlig…”

Sverige har fått massiv kritik om sitt val att eventuella åka till Qatar i januari.
Nu slår Janne Andersson tillbaka.
– Jag tycker att vi uttrycker oss väldigt tydligt både spelare och ledare, varje gång vi får frågorna, säger han.

Det var under förra veckan som beskedet kom att det svenska landslaget planerar att åka på januariturné till Qatar i januari, vilket mötts av enorm kritik. För samtidigt som flera stora nationer – däribland Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge, samt spelare från länderna – öppet gjort manifestationer och protester mot att VM hålls där, så väljer alltså Blågult att åka dit ytterligare en gång under 2022.

Slår nu tillbaka

Under tisdagen kom ytterligare syrlig kritik från danskt håll, då en krönikör på stortidningen Ekstra Bladet menade att Sverige ”kommer träna på de dödas gravar”, och syftar då på de många arbetare som förlorat livet under förberedelserna till Qatar-VM. Under en presskonferens på tisdagen, inför Sveriges VM-kvalmatch mot Grekland på onsdagen, deltog Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på fotbollsförbundet, och menade då att ett beslut om lägret inte är spikat, men att Qatar för med sig bra sportsliga och ekonomiska förutsättningar.

210907 head coach Janne Andersson of the Swedish national football team during a press conference on September 7, 2021 in Athens. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Janne Andersson valde även han att slå tillbaka mot kritiken.

– Förbundet valde en väg hur man ville hantera den här frågan. Därför är det bra att Håkan är med för att beskriva varför man har valt den vägen och vad man har gjort under den här tiden. För det har man de facto gjort, säger förbundskaptenen.

”Viktigt att man gör något”

Han menar dessutom att han, spelare och förbundet gjort det man kan för att visa vart man står i frågan kring Qatar, och att man lyft kritik mot arbetsförhållande, de sociala orättvisorna och ojämställdheten.

– Det viktiga är att man gör något i de här frågorna. Jag tycker att vi uttrycker oss väldigt tydligt både spelare och ledare varje gång vi får frågorna. Vi har pratat om det många gånger och jag har uttryckt ord som ”förkastligt”, och det är inte bra. Men beslutet är ju taget och VM ska gå där.

210907 Head coach Janne Andersson of the Swedish national football team during a press conference on September 7, 2021 in Athens. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Janne Andersson menar även att det finns stora sportsliga fördelar med att hålla januariturnén just där.

– Vi ska dit och det är väl tredje gången. Det är faktiskt så att VM ska spelas i Qatar. Fotbollförbundet har varit flera gånger i den regionen för att man säger att det är sportsligt bra att vara där. Det finns många skäl till att vara där, säger han.

Avslutningsvis menar han att Sverige kommer att göra annat där än att bara spela fotboll – bland annat för att lyfta relevanta frågor.

– Det finns fördelar rent sportsligt. Det görs ju grejer när vi är där nere som gör att vi hamnar under luppen och det blir lite bättre tryck på det, tror jag.

LÄS MER: Dejan Kulusevskis oväntade utspel – inför Sveriges superviktiga VM-kvalmöte: ”Den här matchen…”

Få våra nyhetsbrev!