JAAAA! Sverige vinner EM-gruppen efter superrysare – då spelas åttondelsfinalen

Sverige behövde vinna för att säkra gruppsegern.
Det blev en superrysare.
Men efter ett mål på stopptid av Viktor Claesson blev Sverige etta – och nu väntar drömmotstånd i åttondelsfinalen.

Sverige hade skaffat sig ett superläge i årets EM efter att ha spelat 0-0 mot Spanien och vunnit mot Slovakien med 1-0. Men kritiken har ändå varit stundtals kraftig mot Sveriges matchplaner och det faktum att Blågult bara lyckats göra ett mål på 180 minuter. Och det kom dessutom på straff…

Sanslösa starten

Men i den tredje och avgörande matchen så behövde de svenska fansen inte vänta länge på spelmålet. Alexander Isak vann en boll utanför offensivt straffområde, och med bara en och en halv minut spelat av matchen så löpte sig Emil Forsberg loss och sköt in 1-0 till Sverige. En drömstart för Sverige – faktiskt av historiska mått.

Sverige, fotbolls-EM 2021
210623 Kristoffer Olsson, Dejan Kulusevski and Emil Forsberg of Sweden celebrate after the 2-0 goal during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Poland on June 23, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0147

Målet var det näst snabbaste i hela EM:s historia, och gav Sverige ett rejält grepp om förstaplatsen i gruppen. Sverige var redan klara att gå vidare till slutspel, men det var oklart huruvida det skulle bli som etta, tvåa eller trea – men vinst skulle säkra gruppseger, och efter 45 spelade minuter, och fortsatt 1-0, såg det väldigt bra ut.

Då spelas åttondelen

Och än bättre såg det plötsligt ut när Dejan Kulusevski, som fick hoppa in för första gången det här mästerskapet, drev fram en boll på helt egen hand, och han spelade fram Emil Forsberg som kliniskt sköt in 2-0 till Sverige. Där och då såg gruppsegern säkrad ut – men bara minuter senare gick Robert Lewandowski iväg ensam på en kontring, och visade varför han anses vara en av världens bästa anfallare. Han vände upp, och bände in reduceringen i det bortre krysset, och plötsligt var det match igen.

210623 Albin Ekdal of Sweden celebrate after the 2-0 goal by Emil Forsberg during the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Poland on June 23, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0147

Spanien gjorde slarvsylta av sin match, vilket innebar att Sverige var tvungna att vinna för att slippa få VM-finalisten Kroatien i åttondelsfinal. Polen var även de tvungna att vinna för att fortsätta turneringen, och man låg på ordentligt mot slutet. Och det gav utdelning. I den 84:e minuten hamnade bollen vid Robert Lewandowskis fötter, och plötsligt var det 2-2.

Polen låg på enormt för ett segermål, och fortsatt spel i turneringen, men Robin Olsen storspelade – och i stället så stack Sverige upp på en kontring på tilläggstid. Viktor Claesson kom loss – och avgjorde matchen med sitt 3-2-mål. Sverige vann därmed gruppen före Spanien!

Det här betyder att Sverige, med all sannolikhet, får möta Ukraina i åttondelsfinalen. Den matchen spelas i Glasgow, på tisdag kväll med start klockan 21.00. Det är med andra ord en sen rysare att vänta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */