Hjälten Tomas Brolin avslöjar nu historien bakom den ikoniska målgesten: "Visste inte vart jag skulle ta vägen"

Hjälten Tomas Brolin avslöjar nu historien bakom den ikoniska målgesten: ”Visste inte vart jag skulle ta vägen”

Tomas Brolin firade alltid sina mål med en patenterad målgest.
Nu avslöjar hjälten historien bakom det ikoniska firandet.
– Visste inte vart jag skulle ta vägen, säger han.

Tomas Brolin är tveklöst en av Sveriges största fotbollsspelare genom alla tider. Hans insatser i de stora mästerskapen under 90-talet kommer aldrig att glömmas, och i klubblaget Parma är svensken en riktigt ikon.

Ikoniska målgesten

Nästan alla förknippar nog Tomas Brolin med snurren, eller piruetten, som han alltid firade sin mål med. Enligt egen utsago firade han alla baljor under 90-talet med den målgesten och nu berättar Brolin historien bakom piruetten.

050701 Tennis. Wimbledon. Tomas Brolin © Bildbyrån

Jag skrev på för IFK Norrköping i januari 1990 och hade då en smygdröm om att vara med i VM under sommaren. Jag var långt ifrån då men tränade som ett svin och det gick bra, säger Tomas Brolin i podcasten Tutto Balutto.

Han fortsätter:

Vi spelade mot IFK Göteborg i den första matchen som var favoriter att vinna hela serien. På den tiden fanns inte sociala medier utan bara två tv-kanaler och lika många tidningar. Den här matchen sändes på tv.

”Kom av sig själv”

Jag visste att jag behöver göra lite mål för att de (landslaget) skulle få upp ögonen för mig. Vi vann med 60 och jag gjorde tre mål. Jag blev så glad att jag inte visste vart jag skulle ta vägen så jag bara hoppade upp och då kom den av sig själv, säger Brolin.

Ikonen menar att målgesten inte var planerad på förhand:

920617 Fotboll, EM92, Sverige – England: Tomas Brolin, jublar efter att ha gjort 2-1 till Sverige © Bildbyrån

Det var mer en lättnad över att det gick bra. När andra målet kom körde jag snurren igen. Dagen efter stod det i tidningarna om det (målgesten). Sen minns jag att jag gjorde det efter alla målen 1990.

Tomas Brolin avslutade karriären redan som 28-åring efter en tid med skador.

LÄS MER: Stjärnorna får utse sin PL-favorit genom tiderna – ett oväntat svar kommer få alla svenskar att smälta