Henke Larsson avslöjar sin absoluta favoritspelare i fotbollshistorien – och även oväntade favoritlaget

Henrik Larsson är en gigant i den svenska fotbollshistorien.
Han har spelat med några av världens bästa spelare i Europas största klubbar.
Därför är man så oerhört nyfiken på vilken spelare och vilket lag som är hans absoluta favoriter.

Det finns få svenska fotbollsspelare som kommer i närheten av Henrik Larssons storhet. Han är verkligen en av vårt lands allra bästa spelare genom tiderna och har en otrolig meritlista från sin framgångsrika karriär.

Henkes karriär

Allt började i lilla Högaborg men det var sommaren 1994 som det stora, internationella genombrottet verkligen skulle komma. Då en ung ”Henke” fick chansen i det blågula landslaget som skulle chocka världen och plocka hem ett oförglömligt och bragdartat VM-brons från fotbolls-VM i USA.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Sverige
991009 Fotboll, EM-Kval, Sverige – Polen, 2-0: Henrik Larsson, Sverige. Jublar efter Mål © Bildbyrån – 23550

Larsson gjorde sammanlagt 106 landskamper och 37 mål för Sverige och han är faktiskt än i dag vår bästa målgörare i stora mästerskap med totalt 9 fullträffar i EM och VM. 2005 blev han även framröstad till den bäste svenske fotbollsspelaren av alla Guldbollenvinnare vid Fotbollsgalan, detta var innan Zlatan Ibrahimovic tog över och vann makalösa 12 guldbollar.

LÄS MER: Henke Larsson utser Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna – och nobbar alla fotbollsspelare

”King of Kings”

Men det är på klubblagsnivå som den skånske anfallaren har fått sitt stora erkännande i fotbollsvärlden. Larsson öste verkligen in mål för Celtic under flera säsonger och fick smeknamnet ”The King och Kings” i Skottland efter imponerande 175 mål på 221 matcher i den grönvita tröjan.

Därefter fortsatte karriären vidare till storklubbarna Barcelona och Manchester United. Trots korta sejourer hos giganterna så hann svensken ändå sätta stora avtryck och bli oerhört omtyckt av lagkamrater och supportrar.

LÄS MER: Johan Cruyffs helt perfekta hyllning till Henrik Larsson är det mäktigaste vi hört: ”Det jag älskar med honom…”

Favoritspelare

Så man kan lugnt säga att Henrik Larsson spelat i två av världens mest framgångsrika klubbar och därmed fått äran att spela med och mot några av fotbollshistoriens främsta spelare. Men när han själv får chansen att utse både sin favoritspelare och sitt favoritlag genom tiderna så är det varken någon spelare han mött eller något lag som han spelat i.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Sverige
160321 Henrik Larsson, tränare Helsingborg, poserar för ett porträtt under upptaktsträffen för Allsvenskan i fotboll den 21 mars 2016 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87174

När svenska landslaget gjorde en spelarenkät med alla spelare 2004 så fick Henke frågan som alla är så nyfikna på. Frågan var oerhört enkel och tydlig: ”Har du haft någon favoritklubb eller -spelare?”

Då avslöjade landslagsanfallaren engelska Tottenham som sitt favoritlag och brasilianske giganten Pelé som sin absoluta favoritspelare någonsin.

Vad tycker du om Henrik Larsson som fotbollsspelare? Dela artikeln och säg din åsikt!