Här är ögonblicket då Henrik Larsson blev kung i Manchester United

I dag är det exakt tio år sedan Henrik Larsson debuterade för Manchester United. 
Och som han gjorde det!
Vi minns målet och målfirandet som gjorde honom till kung i Manchester.

Det var verkligen osannolikt. Skulle Henke Larsson lämna Helsingborg – sin älskade klubb han hade återvänt till – för spel i Manchester United? Ja, det var sant. Henke var inte klar i Europa. Den 1 december 2006 meddelade United att man hade gjort klart med ett lån av den då 35-årige anfallaren. Henke var redo för spel vid årsskiftet och debuten skedde den 7 januari, mot Aston Villa i FA-cupen.

Fick chansen med Rooney direkt

Det här var på den tiden då Aston Villa fortfarande var något att räkna med. Men utan avstängde härföraren Olof Mellberg skulle det bli tufft. Larsson fick chansen från start och gjorde omedelbart avtryck. Han bildade ett fruktat anfallspar med Wayne Rooney och var nära att hänga dit bollen redan i första halvlek.

I matchens 55:e minut kom då målet som gjorde Henke till kung i Manchester. På framspelning av Rooney lyfte han in bollen mycket vackert och visade att han fortfarande var att räkna med.

Här är Henkes vackra mål i debuten för Manchester United:

Sir Alex gjorde allt för att få honom att stanna

Henke Larsson gjorde stort avtryck under de dryga tre månader han stannade i klubben. Så pass stort att Sir Alex bönade och bad att han skulle stanna. Men Henke hade lovat sin familj att återvända till Helsingborg.
– Han har varit fantastisk för oss, hans professionalism, hans attityd, allt han gjort har varit fantastiskt. Vi hade älskat om han stannat, men har lovat sin familj och Helsingborg att återvända. Vi ska respektera det, men jag hade gjort vad som helst för att få honom att stanna, sa Ferguson.

Två månader efter att Larsson lämnat vann United ligan. Och även om han egentligen hade spelat för lite för att få en medalj gav ligan honom dispens. Så där stod han, i mitten på maj, som Premier League-mästare.


Få våra nyhetsbrev!