Fredrik Ljungberg avslöjar sin absoluta favoritspelare – en bortglömd legendar som är värd att hyllas

Fredrik Ljungberg är en av svensk fotbolls största i modern tid.
När han själv får utse sin absoluta favoritspelare i fotbollshistorien så blir det ett mycket intressant val.
Nämligen en bortglömd legendar från förr som förtjänar att hyllningar.

Redan som femåring flyttade Fredrik Ljungberg till Halmstad och började spela för stadens stolthet Halmstads BK. Det skulle sedan gå väldigt snabbt uppåt i hierarkin och bara 12 år senare gjorde han debut i Allsvenskan.

Ljungbergs karriär

Några år till och Ljungberg hade vunnit SM-guld med HBK och gjort debut för svenska A-landslaget. Därefter kom den stora övergången när Premier League-giganten Arsenal kom med ett bud på 40 miljoner kronor 1998.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Fredrik Ljungberg, Sverige
060615 Fotboll, VM 2006, Sverige A – Paraguay: Fredrik Ljungberg, jubel, glädje © Bildbyrån – cop 25 SWEDEN ONLY

Unge Fredrik blev den dyraste fotbollsspelaren i Sverige genom tiderna och flyttade till England för att bli ”Freddie” med Arsenals supportrar. Kommande åren skulle Ljungberg och ”The Gunners” uträtta stordåd i engelsk fotboll och skriva in sig i historieböckerna för alltid.

LÄS MER: Ögonblicket som fick Arsenal att chockvärva Fredrik Ljungberg – ikonen glömmer aldrig: ”Ren galenskap”

Obesegrad i PL

Ljungberg vann ligatiteln 2 gånger, FA-cupen 3 gånger och gick till final i både Champions League och Uefacupen. Svensken utsågs även till hela Premier Leagues absolut bästa spelare 2002 och var framförallt en del av bragdlaget som gick en hel PL-säsong utan att förlora en enda match och få epitetet ”The Invincibles”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Fredrik Ljungberg, Sverige
080604 Fotboll, EM 2008, Sverige A, presskonferens: Fredrik Ljungberg © Bildbyrån – 81250

Efter spelarkarriären har vi fått se 45-åringen både som tränare i Arsenal och PL-expert i Viaplays sändningar. Han anses vara en av svensk fotbolls bästa spelare i modern tid och en sann landslagslegendar för Blågult.

Favoritspelare

När Fredrik Ljungberg själv får chansen att utse sin absoluta favoritspelare inom fotbollen så blir det både ett ganska givet val och ett mer oväntat val. För först väljer han VM 1994-hjälten Jonas Thern som en av sina favoritspelare under uppväxten och sedan överraskar han med den ikoniske kultspelaren Socrates, när han får frågan i en gammal spelarenkät.

LÄS MER: Fredrik Ljungberg utser de elva bästa spelarna han mött – och skapar ett drömlag som hade krossat precis ALLA

Ljungberg har starka minnen av VM 1986 från barndomen och minns då brasilianske legendaren Socrates med värme. En ikonisk spelare som verkligen förtjänar att hyllas efter sina otroliga insatser för Brasilien i VM 1982 och 1986.

Är Socrates också en av dina favoritspelare? Dela artikeln och säg din åsikt!