Fotbollsvärlden har sorg: VM-legendaren Paolo Rossi är död – blev 64 år gammal

Fotbollsvärlden har sorg: VM-legendaren Paolo Rossi är död – blev 64 år gammal

Han blev en ikon under VM 1982.
Nu har fotbollsvärlden sorg.
Anfallslegendaren Paolo Rossi har dött vid 64 års ålder.

Paolo Rossi hade en väldigt framgångsrik klubblagskarriär då han spelade för klubbar som Juventus, Perugia, Milan och Hellas Verona. Men det är för hans insatser i landslaget, med Italien, som han framför allt är ihågkommen.

Hattrick mot Brasilien

Och det var under fotbolls-VM 1982 som han för alltid skrev sig in i historieböckerna och i alla fotbollsälskares hjärtan. Det var ett VM som framför allt handlade om Brasilien och deras världsstjärnor i form av bland andra Socrates, Zico och Junior.

FILE – In this July 5, 1982 file photo, Italy’s Paolo Rossi, left, celebrates, after scoring the second goal for his team during their World Cup second round soccer match against Brazil, in Barcelona, Spain. Rossi died of Cancer, Dec. 10, 2020. He was 64. (AP Photo/File)

Samtidigt så fanns en ung, lovande och upphaussad spelare vid namn Maradona i Argentina – men samtliga fick se sig överglänsta av Paolo Rossi. Mot självaste Brasilien gjorde italienaren hattrick i matchen som vanns med 3-2, och i semifinalen mot Polen gjorde han båda målen i matchen.

”Fruktansvärda nyheter”

Med ytterligare ett mål i 3-1-finalsegern över Västtyskland så hamnade han på sex gjorda mål, och han blev därmed hela VM:s målkung och samma år fick han även motta Guldbollen. Efter karriären, som avslutades 1987, så har Rossi jobbat för flera italienska tv-kanaler som kommentator och expert.

820914 Fotboll, Champions League, Hvidovre – Juventus, förhands: Paolo Rossi, Juventus. Foto: BILDBYRÅN / 5951

Nu kommer beskedet att han dött.

”Fruktansvärt sorgliga nyheter. Paolo Rossi har lämnat oss, den oförglömlige Pablito, som vi alla blev förälskade i sommaren 1982. Vila i frid, käre Paolo”, skriver RAI-kommentatorn Enrico Varriale, enligt Expressen.

”Finns ingen som du”

Paolo Rossi sörjs nu närmast av sin fru Federica Cappelletti, samt tre barn. Dödsorsaken ska ännu inte vara fastställd.

”Det kommer aldrig att finnas någon som du, så unik och så speciell, efter dig finns det ingenting”, skriver Federica Cappelletti på sociala medier.

LÄS MER: Monsteragentens utspel – om vilken storklubb som egentligen borde värvat Zlatan: ”Hade varit fantastiskt”

Få våra nyhetsbrev!