Förbundets jättekritik efter nya beskedet om Allsvenskan: ”Det här är inte camping…”

Folkhälsomyndigheten vägrar påskynda processen av en återstart för Allsvenskan.
Det får nu hård kritik från Svenska Fotbollförbundet, SvFF.
– Man måste förstå på FHM att professionell fotboll är en yrkes- och näringsverksamhet och inte camping, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Runt om i Europa har det under veckan tagits beslut att fotbollsligorna ska återupptas igen. Redan i helgen drar tyska Bundesliga igång igen och även Premier League, Serie A samt La Liga har fått grönt ljus att återvända i juni.

Kritik mot FHM

Men i Sverige får Allsvenskan fortsätta att vänta på ett officiellt beslut. Folkhälsomyndigheten, med statsepidemiolog Anders Tegnell i spetsen, har i dag meddelat sitt beslut att vänta till juni med ett besked för svensk idrott.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten
STOCKHOLM 20200513 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkh‰lsälsomyndigheten under den dagliga myndighetsgemensamma presstr‰ffen om l‰get g‰llande coronaviruset, Covid-19. Foto: Stina Stjernkvist / TT / kod 11610

Det får nu hård kritik från fotbolls-Sverige.
– Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker. Jag är dessutom förvånad över att så många andra länder i Europa tycks ha kommit till helt andra slutsatser, säger Lars-Christer Olsson, ordförande för Svensk Elitfotboll, i ett pressmeddelande.

”Svårt att förstå”

Även Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är rejält kritisk mot FHM:s beslut.
– Uppfattningen vi får är att FHM tittar på hela bilden och här har vi svårt att förstå hur de resonerar. Varför är det okej att en tillverkningsindustri får pågå, men att just den här yrkesgruppen måste vänta? Man måste förstå på FHM att professionell fotboll är en yrkes- och näringsverksamhet och inte en sommaraktivitet som camping, båtsemester eller besök i sommarstugan, säger Sjöstrand till Sportbladet.
– Det är ju så att professionell fotboll är yrkes- och näringsverksamhet som skiljer sig från det ideella och breddidrotten. Det måste behandlas på ett sådant sätt.

Håkan Sjöstrand, SvFF
200104 Håkan Sjöstrand, general secretary of the Swedish Football Association during a press conference on January 4, 2020 in Doha. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_487

Nu hoppas fotbollförbundet på hjälp från Riksidrottsförbundet för att kunna starta upp fotbollen igen.
– Vi förväntar oss att RF hjälper oss och driver det här på ett tydligt och bra sätt. Det är märkligt att vi ser land efter land hantera den här frågan på ett annat sätt. Där planerar man för att den professionella fotbollen ska kunna återstarta och därmed överleva, säger Sjöstrand till kvällstidningen.

Hittills är planen att sätta igång Allsvenskan 2020 runt 14-15 juni. Men först måste man få grunt ljus av Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Sensationella uppgifter: Zlatan vill lämna Milan – och skriva på för Hammarby!